Majonez sam w sobie jest świetnym i niezwykle uniwersalnym sosem. Podaje się go wraz z ugotowanymi jajkami (zarówno tymi ugotowanymi na miękko, jak i tymi ugotowanymi na twardo lub półtwardo), uzupełnia nim sałatki z dodatkiem podsmażonego kurczaka i żółtego sera oraz wypełnia tortille nadziewane wędzonym łososiem, zielonym ogórkiem i śmietankowym serkiem kanapkowym. Świetne sosy majonezowe można jednak przygotować za sprawą dodania do majonezu paru prostych składników. Niektóre połączenia potrafią być naprawdę interesujące!

Czym przyprawiać sosy majonezowe?

Smak majonezu zostanie podkręcony i podkreślony przez kolorowy pieprz. Oczywiście należy użyć tego całego w ziarnach i samodzielnie utrzeć go w moździerzu albo ewentualnie zmielić w młynku i w dość dużej ilości dosypać do tłustego sosu, a następnie zaprawić na zakończenie gałązkami świeżej mięty, wcześniej tylko drobno je siekając. Miętowo-pieprzowy sos na bazie majonezu znakomicie skomponuje się z sałatkami, w szczególności z tymi z dodatkiem świeżych owoców, czyli na przykład ziaren granatu albo kawałkami ananasa z puszki.

Drugą propozycją, która bardzo dobrze odnajdzie się w potrawach bardziej mięsnych, zwłaszcza tych z dodatkiem przysmażonego albo upieczonego kurczaka (głównie piersi) będzie sos majonezowy doprawiony pomarańczą oraz imbirem. Jak go przygotować? Otóż do większej ilości majonezu należy dodać płaską łyżkę świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy oraz mały kawałek obranego i startego na tarce imbiru (można też bardzo drobno go posiekać, choć będzie to trudniejsze). Aromatyczny sos wspaniale połączy się z daniami kuchni azjatyckiej. Śmiało można wykorzystać go w obiadowej potrawie opartej na mieszance warzyw chińskich, ryżu oraz smażonym kurczaku.

Powyższe propozycje majonezowych sosów są nieco ciekawsze od tych, z jakimi zwykle ma się do czynienia, ale jeśli czas pogania i nie ma mowy o większych kombinacjach, majonez wystarczy połączyć z ketchupem, bo i w takim wydaniu smakuje on rewelacyjnie.