Wielu z nas szuka sposobów, by uczynić swoje posiłki trochę zdrowszymi, niż są one obecnie. By to osiągnąć, nie musisz zmieniać całego swojego stylu gotowania. Posługując się kilkoma prostymi sztuczkami, w łatwy sposób możesz przekształcić swoje normalne posiłki w ich zdrowszą wersję.

 

Jak gotować zdrowo? 5 prostych rad

1. Używaj bulionu lub wody zamiast oleju
Istnieje wiele potraw, w których możesz użyć bulionu czy nawet zwykłej wody, zamiast oleju lub tłuszczu. Użyj niewielkiej ilości bulionu, by podsmażyć warzywa. Dzięki temu, zatrzymają one pełnię smaku bez konieczności pokrycia ich warstwą oleju. Podczas smażenia hamburgerów, kotletów i piersi z kurczaka, rozpocznij od zastosowania sprayu do gotowania zapobiegającego przyleganiu i pozwól mięsu zarumieniać się przez kilka minut. Następnie, dodaj bulion albo wodę by zakończyć gotowanie przy pomocy pary. Ta metoda wywołuje oczekiwany brązowy kolor oraz utrzymuje soczystość mięsa. By uzyskać inny rodzaj bogactwa smaku puree ziemniaczanego, spróbuj użyć bulionu zamiast masła.

 

2. Zastąp mieloną wołowinę chudą mieloną piersią z indyka
Zmniejszenie ilości czerwonego mięsa w twojej diecie jest korzystne i łatwe do wykonania, jeśli używasz mielonej wołowiny. Wybierz chude mielone mięso z indyka, które wyeliminuje kilka kalorii i sporo tłuszczu z twojego posiłku. Jeśli szukasz odważnej zmiany od zwyczajowego wołowego hamburgera, usmaż pierś z kurczaka używając bulionu i kilku łyżeczek sosu sojowego.

 

3. Opłucz mielone mięsa
Po ugotowaniu mielonej piersi z indyka, osusz ją z tłuszczu i opłucz w ciepłej wodzie. Ten zabieg zapewni usunięcie prawie całego nadmiaru tłuszczu zgromadzonego w mięsie. Pamiętaj, by postępować tak jedynie z mięsem, które zamierzasz doprawić po ugotowaniu lub które chcesz dodać do sosu, aby nie wypłukać smaku.

 

4. Unikaj paczkowanego jedzenia
Choć wygodne, paczkowane jedzenie jest napakowane cukrem, glutaminianem sodu, tłuszczem i wieloma innymi okropnymi składnikami, które mogą być szkodliwe dla twojego zdrowia. Postaraj się ograniczyć użycie tych produktów i zastępuj je świeżymi, domowymi posiłkami, gdy tylko jest to możliwe. Istnieją pewne akceptowalne paczkowane produkty żywnościowe, na przykład mrożone warzywa i owoce. Stosuj je jako substytut takich potraw jak gotowy makaron z serem, ziemniaki błyskawiczne i inna przetworzona żywność.

 

5. Włącz warzywa do innych potraw
Jest wiele sposobów, dzięki którym możesz włączyć warzywa do codziennych posiłków. Przygotuj puree ziemniaczane z kombinacji ziemniaków i ugotowanego kalafiora albo selera korzeniowego. Dla odmiany dodaj groszek i marchewkę do ryżu albo brokuły do sałatek z makaronem.

Jeśli dokonasz tych kilku prostych zmian w swoich nawykach gotowania, zmniejszysz spożycie tłuszczy, cukrów, polepszaczy smaku i sodu, które mogą utrudniać utrzymanie zdrowia. Ponadto, może to zainspirować ciebie do zdobycia się na więcej zdrowych zmian w swoim gotowaniu i jedzeniu. Zdrowe gotowanie nie musi być trudne, ale musi się od czegoś zacząć. Na początku zacznij od małych zmian, które będą miały duży efekt. Powodzenia! :-)