Słodkie ziemniaki, czyli bataty są nie tylko pyszne, ale również niesamowicie zdrowe. Występują w wielu odmianach, które mają różne kształty i kolory. U nas najłatwiej dostać różowawe, kształtem przypominające zwykłe ziemniaki. Bataty pełne są witamin i minerałów, których bardzo potrzebujemy, aby zachować zdrowie i aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Ja lubię je jeść zarówno na surowo, na przykład jako dodatek do sałatek, jak i w wersji gotowanej. Frytki z batatów są przepyszne i łatwe do przyrządzenia, ale w sieci można znaleźć mnóstwo innych, mniej lub bardziej skomplikowanych pomysłów na przyrządzenie słodkich ziemniaków.

Bataty nie są jeszcze aż tak bardzo popularne w naszym kraju, ale wydaje mi się, że coraz więcej osób docenia ich walory smakowe i zdrowotne. Kiedyś można było dostać je tylko w Lidlu, a wczoraj widziałam, że są również w Biedronce. W mojej lodówce czekają trzy spore bataty, więc spodziewajcie się niedługo na blogu jakiegoś przepisu z nimi w roli głównej. Tymczasem dzisiaj zostawiam Was ze sporą listą powodów, dla których warto je jeść.

 

Dlaczego warto jeść bataty:

 

1. Są bogate w antyoksydanty

Bataty mają mnóstwo antyoksydantów, dzięki którym wolniej się starzejemy i rzadziej chorujemy. Antocyjany, których najwięcej zawiera fioletowa odmiana batatów, są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów i pełnią w organizmie funkcje ochronne. Kolejnym silnym antyoksydantem występującym w batatach jest beta-karoten, który neutralizuje wolne rodniki oraz świetnie wpływa na wzrok i skórę.

 

2. Mają dużo manganu

Jeden średni batat dostarcza około 28% dziennego zapotrzebowania na mangan. Mangan jest pierwiastkiem, który pomaga naszemu organizmowi metabolizować węglowodany i utrzymywać poziom energii na wyższym poziomie oraz wzmacnia kości. Oprócz tego pomaga organizmowi absorbować większe ilości innych ważnych minerałów.

 

3. Są źródłem beta karotemu

O beta karotenie wspomniałam już w pierwszym punkcie. Jeden średni słodki ziemniak dostarcza ponad 200% dziennego zapotrzebowania na beta karoten. Być może do spróbowania batatów zachęci cię fakt, że dzięki ich jedzeniu będziesz po prostu dłużej wyglądać pięknie i młodo.

 

4. Zawierają kwercetynę

Muszę się przyznać, że przed napisaniem tego artykułu nie miałam zielonego pojęcia, co to jest kwercetyna. Podejrzewam, że nawet nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. W Wikipedii znalazłam informację, że kwercetyna jest związkiem wykorzystywanym w leczeniu różnych alergii. Jest naturalnym lekiem antyhistaminowym, który pomaga ludziom cierpiącym zarówno na chroniczne, jak i sezonowe alergie. Ponadto pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi i pomaga redukować różnego rodzaju stany zapalne.

 

5. Kontrolują poziom cukru we krwi

Słodkie ziemniaki, mimo że zawierają węglowodany, pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Ponieważ zwiększają poziom adiponektyny we krwi, są w stanie wpływać na metabolizm insuliny, która z kolei kontroluje poziom cukru we krwi. Po drugie, bataty są bogate w błonnik, a co za tym idzie spowalniają uwalnianie glukozy do krwi i zapobiegają skokom poziomu cukru we krwi.

 

6. Są zdrowe dla serca

Słodkie ziemniaki są świetnym źródłem potasu i witaminy B6 – dwóch bardzo ważnych składników odpowiedzialnych za prawidłową pracę serca. Potas zapobiega wysokiem ciśnieniu krwi, a witamina B6 zapobiega powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych.

 

7. Są bogate w witaminę C

Kiedy myślimy o witaminie C, często na myśl przychodzą nam najpierw cytrusy. Tymczasem okazuje się, że najwięcej witaminy C zawierają wcale nie cytryna i pomarańcze, a między innymi papryka, zielona pietruszka i bataty. Średniej wielkości batat dostarcza organizmowi 40% zapotrzebowania na witaminę C. Jest ona bardzo ważna, bo pomaga organizmowi wytwarzać kolagen, który wzmacnia stawy i sprawia, że skóra wolniej się starzeje. Dodatkowo pomaga lepiej radzić sobie ze stresem.

 

8. Zawierają witaminę D

Witamina D jest bardzo ważna dla systemu odpornościowego i dobrego samopoczucia. Dzięki niej mamy lepszy nastrój, więcej energii i mocniejsze kości. Jest także bardzo ważna dla serca, skóry i zębów. Częste jedzenie słodkich ziemniaków pomaga zapobiec niedoborom witaminy D. To bardzo ważne szczególnie jesienią i zimą, kiedy mamy bardzo mało słońca i nasz organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tej witaminy.

 

Czy znacie jeszcze jakieś inne powody, dla których warto jeść bataty? A może jakieś fajne przepisy kulinarne z batatami w roli głównej?