Zima to piękna pora roku, ale z drugiej strony jest to też sezon wielu chorób. Nietrudno teraz o przeziębienie lub grypę, dlatego tak bardzo istotne jest, aby odpowiednio wzmocnić swój układ odpornościowy poprzez spożywanie zdrowych produktów. Dziś przygotowałam dla was listę ośmiu rzeczy, które warto jeść szczególnie teraz – zimą, aby wzmocnić układ odpornościowy i równocześnie pozostać pełną energii podczas chłodnych i mroźnych zimowych miesięcy. Warto zaznaczyć, że wszystkie te produkty są niskokaloryczne. Co prawda rok temu publikowałam już tutaj wpis o tym, co robić żeby nie przytyć zimą, ale dzisiejszy post jest całkiem inny – dotyczy wyłącznie kilku konkretnych produktów, które warto spożywać zimą.

 

Co jeść zimą, żeby nie przytyć i wzmocnić odporność

 

1. Granaty

Granat jest jednym z najpopularniejszych przykładów zdrowej żywności, a zimą jest go w sklepach pod dostatkiem. Granaty można jeść bez żadnych dodatków, ale można ich też dodać do jogurtu, sałatki lub czystej wody. Z granatów można również wyciskać pyszny sok. Szklanka takiego soku zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie organizmu na potas.

Pół szklanki owoców granatu zawiera 70 kalorii, 3. 5g błonnika oraz 16 gramów węglowodanów, a także witaminy B oraz kwasu foliowego. Granat jest również bogaty w przeciwutleniacze, które mogą się przyczynić do ochrony przed nowotworami, w tym rakiem prostaty oraz skóry i piersi. Regularne spożywanie tego owocu zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Przy zakupach zawsze staram się wybierać najcięższe granaty, ponieważ wydają się być bardziej soczyste oraz smaczniejsze.

 

2. Kiwi

Nie jestem wielką fanką kiwi, ale staram się dodawać ten owoc do moich posiłków tak często, jak to jest tylko możliwe. Jest to jeden z najlepszych codziennych produktów spożywczych na zimę. Dodaję go do sałatki owocowej, do jogurtu, a czasem też do czystej wody. Kiwi jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A i witaminy K. Jest także bogate w błonnik oraz potas, a ma mało kalorii. Małe kiwi to tylko 40 kalorii. Kiwi pomaga wzmocnić układ odpornościowy i świetnie działa na serce.

 

3. Brukselka

Nie brzmi to może smacznie, ale na pewno jest zdrowe. Jeśli gotuje się brukselkę poprawnie, to jest ona smaczna oraz pożywna. Brukselka jest szybka oraz łatwa do przyrządzenia – zajmuje to około 8-10 minut. Brukselkę można podpiec, ugotować na parze albo zjeść same jej kiełki. Miska gorącej zupy krem z brukselki to idealny posiłek na zimowy wieczór. Brukselka jest bogata w błonnik, potas, witaminę A, witaminę C oraz witaminę K. Ma ona działanie przeciwzapalne, pomaga zwiększyć poziom energii, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom oraz grypie.

 

4. Cytrusy

Dieta zimą nie jest kompletna jeśli nie zawiera w sobie cytrusów. Do wyboru mamy grejpfruty, pomarańcze, pomelo, mandarynki, limonki oraz cytryny, więc łatwo jest znaleźć odpowiednie dla siebie cytrusy i jeść ich dużo w sezonie zimowym. Cytrusy są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, potasu oraz kwasu foliowego. Mają silne właściwości przeciwnowotworowe, ze względu na dużą zawartość flawonoidów. Dodaj plasterek cytryny lub limonki do herbaty lub skrop nią sałatkę. Jeśli stosujesz jakiekolwiek leki na receptę powinnaś sprawdzić, czy nie musisz unikać grejpfrutów, ponieważ w połączeniu z niektórymi składnikami leków, mogą one spowodować negatywne interakcje oraz powikłania.

 

5. Persymony

Persymony, nazywane również owocami kaki są jedny z podstawowych składników, które powinnaś dodać do zimowego planu odżywiania. Ja osobiśce uwielbiam dodawać je do smoothie, ale wykorzystuję je również w moich deserach, sałatkach owocowych, daniach pikantnych oraz dżemach. Persymony posiadają dużą ilość węglowodanów, błonnika, potasu, wapnia, manganu, żelaza oraz zawierają niewielkie ilości tłuszczów i białek. Są bogate w witaminy A oraz C i co ważne dostępne zimą praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym.

 

6. Cynamon

Cynamon to popularna w sezonie zimowym przyprawa. Jest to przyprawa używana zarówno do przygotowania napojów, jak i dań. Można jej używać w ciasteczkach, tortach, ciastach, puddingach, koktajlach, zupach (dodaję go odrobinę do zupy z soczewicy i czarnej fasoli) i napojach gorących, takich jak czekoladach, herbatach, a nawet winach. Cynamon pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie mózgu i jest dobry dla serca. Zawiera olejki eteryczne, które cechują się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Ponadto cynamon zawiera w sobie wapń, mangan, błonnik, flawonole, żelazo oraz przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać nowotworom.

 

7. Rośliny strączkowe

Zimą należy rozważyć spożywanie większej ilości roślin strączkowych. Dzięki ich spożywaniu możemy być zdrowi oraz pełni energii. Rośliny strączkowe zawierają podstawowe składniki odżywcze, takie jak białka, żelazo, cynk, wapń oraz witaminę B. Mogą one pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Wyróżnić można tutaj różnego rodzaju fasole, soczewicę czy też cieciorkę. Można ich używać w gulaszach oraz zupach. Rośliny strączkowe mogą okazać się zdrowym i pożywnym substytutem mięsa.

 

8. Słodkie ziemniaki

Spożywane w rozsądnych ilościach słodkie ziemniaki to idealny posiłek na zimową porę. Słodkie ziemniaki są bogate w przeciwutleniacze oraz beta-karoten, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek w organizmie i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów skóry, płuc oraz prostaty. Słodkie ziemniaki zawierają również węglowodany, błonnik, żelazo, potas oraz witaminę B6, a także kilka innych niezbędnych składników odżywczych. Można je dodać do zupy, upiec lub dodać do puree z ziemniaków. Moja rodzina uwielbia pieczone w piekarniku frytki z batatów. W internecie możesz znaleźć naprawdę dużą liczbę przepisów ze słodkich ziemniaków.