Zauważyłam, że obecnie jesteśmy zewsząd bombardowani reklamami kremów i balsamów nawilżających, a także tabletek które rzekomo mają nawilżyć naszą skórę od środka. Osobiście nie mam pojęcia w jakim stopniu i czy w ogóle takie specyfiki działają, ale jestem pewna, że największy wpływ na poziom nawilżenia skóry ma to, co jemy i pijemy. Uważam, że osobom, które odżywiają się niezdrowo oraz jedzą mało warzyw i owoców, nie pomogą nawet najlepsze i najdroższe tabletki, o kosmetykach nawet nie wspominając.

Istnieje wiele pysznych i zdrowych potraw, które możesz jeść na co dzień, by być odpowiednio nawodnionym. Świeże owoce i warzywa należą do najbardziej nawadniających artykułów spożywczych, gdyż naturalnie zawierają duże ilości wody. Obecnie trwa na nie sezon, więc dostępne są praktycznie wszędzie i nie kosztują majątku. Sprawdź poniżej, co jeść, żeby nawilżyć skórę od środka!

 

Co jeść żeby nawilżyć skórę od środka?

 

1. Domowe lody na patyku

Domowej produkcji lody na patyku to jedne z najlepszych przekąsek na lato, które pomogą ci pokonać upał i utrzymać odpowiednie nawodnienie skóry. Nie mam jednak na myśli lodów z mleka, a takie, których głównymi składnikami są owoce i świeżo wyciśnięte soki owocowe. Woda kokosowa albo świeży sok owocowy połączone ze świeżymi jagodami czy innymi ulubionymi owocami, to perfekcyjna kuracja nawadniająca i odświeżająca!

 

2. Arbuz

Jedna z najpopularniejszych letnich przekąsek jest jednocześnie doskonałym źródłem nawilżenia. 91% masy arbuza stanowi woda. Jest on przy tym świetnym źródłem likopenu – silnego antyoksydantu pomagającego w walce z rakiem. Myślę, że to dobry powód, by jeść jak najwięcej arbuza tego lata. Możesz dodawać go do smoothie, sałatek owocowych i letnich koktajli.

 

3. Jagody

Jagody są soczyste, słodkie i niewyobrażalnie pyszne. Pasują perfekcyjnie do dużej liczby potraw. Możesz dodawać je do wody, soków, smoothie, sałatek owocowych lub jogurtów. Jagody zapewniają dużo podstawowych substancji odżywczych i, rzecz jasna, nawilżenie. Borówki i jagody należą do najlepiej nawadniających owoców ze względu na swą wysoką zawartość wody.

 

4. Ogórki

Ogórki są pyszną, chrupką, letnią przekąską bogatą w wodę i ważne składniki odżywcze. Mają większą zawartość wody niż arbuzy – stanowi ona 96,7% ich masy. Dodawaj je do letnich sałatek, warzywnych smoothie, kanapek lub jedz na świeżo z humusem. Osobiście często piję sok z ogórków, który świetnie nawadnia skórę, a ponadto pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.

 

5. Grejpfrut

Jeśli próbujesz zrzucić kilka niechcianych kilogramów, ale chcesz utrzymać poziom nawilżenia organizmu na odpowiednim poziomie, rozważ włączenie grejpfruta do swojej diety. Grejpfrut zawiera dużą ilość wody i niesamowite związki spalające tłuszcz. Jedzenie grejpfrutów może pomóc w redukcji poziomu cholesterolu i stabilizacji poziomu cukru we krwi. Chociaż owoce te są dość cierpkie i nie każdy przepada za ich smakiem, to naprawdę warto je jeść. Spróbuj dodawać grejpfruty do wody, soków i sałatek owocowych.

 

6. Pomidory

Myślę, że wszyscy zgodzą się, że pomidory są wspaniałym dodatkiem do każdej sałatki, burgera i kanapki. Pomidory posiadają świetny smak oraz dodają dużo soczystości potrawom. Pomidorki koktajlowe z orzechami są smaczną i nawilżającą przekąską, którą można jeść o każdej porze dnia. Jeśli cierpisz na trądzik, spróbuj dodać pomidory do swojej diety, ponieważ zawierają one składniki, które pomogą ci go zwalczyć.

 

7. Seler naciowy

Seler naciowy nie smakuje tak dobrze jak arbuz, jest jednak bogaty w kwas foliowy, błonnik, witaminę A, C i K. Ma również wysoki poziom zawartości wody. Seler pomaga w neutralizacji kwasu żołądkowego i świetnie spisuje się w leczeniu objawów przegrzania. Jeśli nie potrafisz jeść selera samego, możesz zmieszać go z humusem albo masłem orzechowym, a także dodać do soku warzywnego czy sałatki.

 

8. Zielona papryka

Papryka każdego koloru zawiera duże ilości wody, ale papryka zielona zawiera jej aż 93,9%. Ponadto zawiera ona silne antyoksydanty. Zielona papryka jest wyśmienitą przekąską w późnych godzinach wieczornych lub przed obiadem. Odrobinę zielonej papryki możesz również dodać do warzywnego smoothie.

 

9. Szpinak

Szpinak zawiera dużo potasu, luteiny, kwasu foliowego i błonnika, a także witaminy E – ważnego antyoksydantu pomagającego w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki bardzo wysokiej zawartości wody (91. 4%) szpinak pomaga w utrzymaniu właściwego nawodnienia. Jak go jeść? Po prostu nałóż kilka liści szpinaku na swoją kanapkę, dodaj trochę do sałatki, zielonego koktajlu lub do smoothie.

 

10. Młode marchewki

Młode marchewki mają większą zawartość wody, niż marchewki dojrzałe. Zawierają jej aż 90,4%. Co więcej, są bogate w witaminy A i C, beta-karoten, są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zjedz kilka młodych marchewek w przerwie obiadowej, dodawaj je do sałatek, zup, jedz z sosem guacamole lub z humusem. Młode marchewki są pyszne!

 

Z tymi zdrowymi, odświeżającymi przekąskami, utrzymanie odpowiedniego nawodnienia tego lata na pewno nie będzie trudne. Warto również wspomnieć, że na dobrze nawodnionej skórze opalenizna utrzymuje się o wiele dłużej!