Kiedy starasz się jeść zdrowo, jedną z najważniejszych rzeczy, jakie musisz zrobić, to upewnić się że twoje posiłki zawierają wysoki poziom składników odżywczych. Oczywiście, możesz jeść duża ilość warzyw i owoców, ale pamiętaj aby w tej diecie nie zabrakło ziaren. Ziarna i nasiona doskonale nadają się na przekąskę, ale nawet najsmaczniejsze rzeczy podawane codziennie w tej samej formie mogą zmęczyć. Aby na twoim talerzu często gościły takie ziarna, jak pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, konopie czy pestki słonecznika, koniecznie wypróbuj poniższych sposobów na przemycenie ich do codziennych posiłków.

 

6 sposobów na to by przemycić więcej ziaren do posiłków

1. Upiecz muffnki z makiem i nasionami chia

Słodkie babeczki z makiem i chia to świetny sposób na dostarczenie dzieciom dużej dawki wapnia, żelaza, kwasów omega 3 oraz kwasu foliowego. Choć babeczki nie są postrzegane jako zdrowa przekąska, dodanie do nich mieszanki zdrowych nasion trochę poprawi ich reputację. To świetny sposób na dostarczenie organizmowi dużej dawki wapnia, żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu foliowego.

 

2. Zrób swój chleb wieloziarnisty

Ziarna są idealnym dodatkiem do pieczywa. Nasiona słonecznika, dyni czy lnu nie tylko poprawiają wygląd chleba, ale dostarczają dużo witaminy E oraz białka. Koniecznie musisz uwzględnić różne nasiona w przepisie na swój domowy chleb.

 

3. Nasiona jako zamiennik jajka w wypiekach

Jak już pewnie wiesz, nasiona mogą być doskonałym dodatkiem do wypieków. Jednak mało kto wie, że mogą one zastąpić jajka. Kiedy następnym razem będziesz coś piec, zastąp jajko jedną łyżeczką wody i jedną łyżeczka mączki lnianej. Z takich wypieków bogatych w kwasy omega 3 na pewno będzie zadowolony twój mózg, ponieważ w ten sposób dostarczysz mu mnóstwa składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

 

4. Smoothie z nasionami chia

Nasiona chia sprawdzą się idealne jako dodatek do smoothie. Jeśli nigdy nie dodawałeś ich do koktajlu, spróbuj koniecznie. Nasiona chia można zalać mlekiem lub mleczkiem kokosowym i zrobić z nich pudding, dodawać do domowych lodów, wypieków oraz sałatek.

Sprawdź również: Przepis na zdrowe domowe lody bananowe z nasionami chia.

 

5. Zacznij swój dzień jeszcze lepiej

Dietetycy od lat podkreślają korzyści płynące z regularnego jedzenia owsianki. Jeśli z porannej miski owsianki chcesz wydobyć jeszcze więcej składników odżywczych, dodaj do niej nasiona konopii. Najpierw jednak zalej je gorącą wodą, aby zmiękły. Konopia obniża poziom cholesterolu oraz poprawia stan skóry i włosów.

 

6. Olej lniany do sałatki

Proszę, nie kupuj gotowych sosów do sałatek. Zazwyczaj zawierają one mnóstwo konserwantów i niestety również sporo kalorii. Spróbuj zrobić swój własny zdrowy i pyszny dressing do sałatki. Olej lniany zmieszaj z octem jabłkowym, dodaj przyprawy do smaku. W ten sposób do miski z sałatką dodasz ogromną porcję błonnika, witaminy B12 oraz magnezu.

Jakie ziarna lubisz najbardziej? W jaki sposób wprowadzasz je do swojej diety? Podziel się z nami swoimi sposobami w komentarzu.