Świat ma obecnie obsesję na punkcie produktów bezglutenowych. Dziś prawie każdy, kto chce być fit, chce usunąć artykuły zbożowe ze swojego jadłospisu. Nawet ludzie, którzy nie cierpią na nietolerancję glutenu stosują dietę bezglutenową. Dlaczego? Cóż… niedawno zapytałam o to koleżankę, która przestała jeść gluten. Odpowiedziała mi: „Bo to jest w trendzie. Wszyscy jedzą chleby i ciastka bezglutenowe”.
Zanim przejdziesz na dietę bezglutenową, sprawdź dlaczego warto spożywać produkty pełnoziarniste, jeśli nie cierpi się na nietolerancje glutenu. Pamiętaj, że zdrowie jest ważniejsze niż moda.

 

Dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste

6 powodów

 

1. Przeciwdziałają zaparciom

Zaparcia są jednymi z najczęstszych problemów zdrowotnych. Jeśli są ignorowane mogą prowadzić do poważnych chorób, takich jak rak odbytnicy lub hemoroidy. Produkty pełnoziarniste mają wysoką zawartość błonnika, który pomaga w wypróżnianiu i zapobiega zaparciom.
Wiele produktów bezglutenowych powoduje gazy i uczucie ciężkości, wobec czego zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych w przypadku problemów z zaparciami. Oczywiście jeśli nie cierpisz na celiakię.

 

2. Mają witaminy

Mimo, że produkty pełnoziarniste nie są tak bogate w witaminy jak owoce i warzywa, są doskonałym źródłem witaminy z grupy B oraz witaminy E. Dodatkowo są bogate w żelazo, selen, błonnik, kwas foliowy, potas oraz magnez. To najlepsze argumenty za tym, aby spożywać produkty pełnoziarniste bez poczucia winy.

 

3. Pomagają trzymać cholesterol pod kontrolą

Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca lub udar mózgu. Jeśli chcesz obniżyć cholesterol, nie możesz zapomnieć o regularnym spożywaniu produktów pełnoziarnistych. Oczywiście twoja dieta nie powinna składać się w 100% z produktów zbożowych. Wystarczy włączyć do codziennego jadłospisu małe ilości produktów pełnoziarnistych.

 

4. Nie rujnuj swoich finansów

Każdy, kto próbował stosować dietę bezglutenową, doskonale wie, jak drogi to plan żywieniowy. Być może to z powodu tego, że jest to modne lub tylko dlatego, że składniki bez glutenu są drogie. Po co płacić za drogie produkt bezglutenowe, jeśli można cieszyć się tańszymi pełnoziarnistymi artykułami spożywczymi? Ludzie cierpiący na celiakię muszą jeść produkty bezglutenowe. Jeśli więc nie należysz do nich, możesz jeść zdrowo i zaoszczędzić pieniądze. Czy to nie jest korzystniejsze rozwiązanie?

Przeczytaj również: Jak odżywiać się zdrowo i tanio?

 

5. Schudnij i utrzymuj wagę

Innym powodem, aby jeść produkty zbożowe jest możliwość utraty zbędnych kilogramów lub utrzymania wagi. Spożywanie produktów pełnoziarnistych w umiarkowanych ilościach pozwala zapanować nad uczuciem pragnienia, zaspokoić głód i nasycić się mniejszymi ilościami na dłuższy czas. To wszystko dzięki zawartości błonnika w produktach zbożowych. Dodatkową korzyścią spożywania produktów pełnoziarnistych jest wspomaganie pracy układu pokarmowego.

 

6. Zwalcz raka

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem produkty pełnoziarniste zapobiegają powstawaniu niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi lub rak jelita grubego. Zboża zawierają różnorodne związki, takie jak kwas fitynowy, inhibitory, tokotrienole, polifenole czy ligniny oraz inne silnie przeciwnowotworowe substancje.

 

7. Bezglutenowe nie zawsze znaczy zdrowe!

Kilka dni temu będąc na zakupach w Tesco z ciekawości przeczytałam skład mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego. Byłam w szoku! Zaczęłam czytać składy innych bezglutenowych produktów na stoisku ze “zdrową żywnością” i widząc je, robiłam coraz większe oczy. Polepszacze, spulchniacze, konserwanty. Maskara! Okazuje się, że mnóstwo bezglutenowych produktów ma fatalne składy, a przecież wiele osób myśli, że jeżeli coś jest bezglutenowe, to jest automatycznie zdrowsze.

Produkty pełnoziarniste są sycące, smaczne i zdrowe. Z płatków owsianych, jęczmienia, brązowego ryżu czy kukurydzy czy prosa można stworzyć świetne potrawy. Jedyną rzeczą, której trzeba się nauczyć to odpowiednio przyrządzać produkty pełnoziarniste. Oczywiście najpierw upewnij się, czy nie cierpisz na nietolerancję glutenu. Jeżeli nie masz takiego problemu, to koniecznie zastanów się, czy warto ślepo podążać za modą, a co najważniejsze czytaj uważnie skład każdego bezglutenowego produktu, który masz zamiar kupić.

 

TAGI: zalety spożywania produktów pełnoziarnistych; dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste.