Pewnie dobrze wiecie, że zielone soki są bardzo zdrowe. Co więc powstrzymuje was przed ich piciem? Niech no zgadnę… Czy chodzi o to, że nie są zbyt smaczne? Powiem szczerze, że ja najbardziej lubię sok z pomarańczy, jabłek lub marchwi i kiedyś nie przepadałam za mieszaniem smaków. Odkąd jednak dowiedziałam się, że najzdrowsze są soki zielone, postanowiłam pić je częściej.

Od kiedy prawie codziennie piję świeże soki, wypróbowałam mnóstwo składników i chciałabym podzielić się z wami tymi, które moim zdaniem warto dodawać do zielonych soków.

 

Z czego robić zielone soki?

Częste picie zielonych soków wzmacnia system odpornościowy, dobrze działa na trawienie, kondycję skóry oraz wspomaga odchudzanie. Bardzo dużo warzyw i owoców nadaje się do wyciskania z nich soku, ale nie wszystkie z nich smakują najlepiej. Wydaje mi się, że do smaku zielonych soków trzeba się stopniowo przyzwyczaić, a pomoże w tym dodawanie do nich następujących warzyw i owoców:

1. Cukinia

To, że cukinia znalazła się na liście pysznych składników, które można dodawać do zielonych soków, może cię trochę dziwić, ale zapewniam, że jest to warzywo, które świetnie nadaje się do wyciskania z niego soku. Wiele osób unika dodawania cukinii do soków i zielonych koktajli, ale spróbuj proszę, a myślę, że się nie zawiedziesz. Cukinia jest bogata w witaminę C, potas i chlorofil. W smaku jest delikatna i lekko słodka.

2. Ogórek

Ogórek jest jednym z moich faworytów. Często piję sok wyciśnięty z kilku ogórków, ponieważ świetnie działa na cerę – nawilża i oczyszcza. Ogórki to praktycznie sama woda, więc odpadu po wyciskaniu jest naprawdę niewiele. Ciekawostką jest, że regularne picie soku z ogórków pomaga zwalczać nieświeży oddech oraz reguluje ciśnienie krwi. Sok z ogórków świetnie działa na nerki, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga w walce z nadwagą.

3. Marchew

Marchew jest jednym z najsmaczniejszych składników, jakie możesz dodać do swojego zielonego soku. Jest świetnym źródłem witaminy C, błonnika oraz beta karotenu. Sok z marchewek rozświetli twoją skórę i pomoże w walce z wypryskami. Poza tym ma działanie przeciwzapalne i odmładzające. Wystarczy, że do swojego zielonego soku dodasz dwie marchewki, a na pewno będzie smakował lepiej.

4. Sałata rzymska

Sałata rzymska ma dosyć neutralny, lekko słodkawy smak, będzie więc świetnym dodatkiem do zielonego soku. Dzięki niej można schudnąć, zredukować ciśnienie krwi i poza tym jest ona bardzo zdrowa dla serca. Zawiera sporo witaminy C, kwasów tłuszczowych omega 3 oraz… białka.

5. Jabłka

Jabłka, szczególnie te zielone, to jeden z moich ulubionych składników na soki. Owoce te są bardzo bogate w błonnik i mają naprawdę niewiele kalorii. Pomagają chronić serce, są zdrowe dla oczu, wątroby oraz systemu odpornościowego. Są świetnym źródłem antyoksydantów i witaminy C. Zielone jabłka są bardziej kwaśne, więc jeżeli wolisz słodkie soki, to raczej wybierz czerwone.

6. Cytryna

Cytryny mimo tego, że są bardzo kwaśne, są w stanie polepszyć smak każdego soku. Zawierają mało cukrów, bardzo mało kalorii i sporą dawkę witaminy C, która wzmocni twój układ odpornościowy i pomoże wyleczyć przeziębienie. Cytryny dzięki wysokiej zawartości potasu są także zdrowe dla serca, zębów i dziąseł.

7. Pomidory

Czy próbowaliście kiedyś dodać pomidora do swojego zielonego soku? Jeżeli nie, to szczerze polecam. Pomidory są bardzo bogate w antyoksydanty i witaminę C. Pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, zwalczają wolne rodniki, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i nawet potrafią zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Sprawią, że sok będzie miał odrobinę słodszy smak i będzie jeszcze zdrowszy.

8. Limonki

Dodanie do zielonego soku maleńkiej limonki sprawi, że dostarczysz sobie więcej witaminy C i więcej antyoksydantów. Dzięki spożywaniu takiego soku twoja skóra będzie wyglądać młodziej, oczyścisz wątrobę i łatwiej schudniesz.

9. Seler naciowy

Seler naciowy to słodkie warzywo o dość specyficznym smaku. Osobiście lubię dodawać go do soków w niezbyt dużych ilościach. Seler jest bogaty w witaminę C i A oraz witaminy z grupy B. Zawiera potas, kwas foliowy, mangan i molibden. Może pomóc zredukować wzdęcia i zaparcia oraz wzmocnić układ odpornościowy.

10. Imbir

Imbir jest jednym z najzdrowszych składników, jakie możesz dodać do zielonego soku. Jest znany ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Jest również używany jako środek napotny, co oznacza, że pomaga w uwalnianiu toksyn poprzez pocenie się. Imbir może pomóc wzmocnić twój układ odpornościowy, obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega chorobie lokomocyjnej, łagodzi bóle menstruacyjne, bóle głowy, pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Jeżeli nie wiesz, czy sok z imbirem będzie ci smakował, dodawaj go po troszku, aby się o tym przekonać. Najlepszy jest oczywiście świeży korzeń imbiru, a nie suszony imbir z paczki.

Zielone soki możecie wyciskać również z kapusty, jarmużu, wszelkich sałat. Możecie do nich dodawać natkę pietruszki, koperek.
Raz zdarzyło mi się dodać pora i smak był okropny, więc z porem i szczypiorkiem radzę uważać.

A czy Wy też pijecie zielone soki? Co do nich dodajecie?