Nie da się ukryć, że przy zdrowym odżywianiu nie jest zalecane spożywanie dużej ilości smażonych produktów. Jednak niektórzy (w tym ja!) po prostu nie potrafią zrezygnować ze smaku i aromatu smażonych potraw. To fakt, że smażony tłuszcz jest ciężkostrawny, ale jeśli podejdziemy odpowiednio do tematu smażenia potraw, w przygotowywanych przez nas potrawach będzie go dużo mniej i tym sposobem uda się nam znacznie ograniczyć jego spożycie.

 

Jakich patelni używać, jeśli chcemy ograniczyć ilość spożywanych tłuszczy?

Przede wszystkim patelni z nieprzywierającą powłoką teflonową lub ceramiczną

Niezniszczona powłoka patelni ceramicznej lub teflonowej umożliwi nam smażenie na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu. Zużyte, zarysowane patelnie mają to do siebie, że potrawy do nich przywierają i aby temu zapobiec, zmuszeni jesteśmy do użycia większej ilości tłuszczu, który wsiąka w produkty spożywcze. Dlatego o patelnie należy odpowiednio dbać. Myjemy je delikatnie gąbką lub ściereczką. W żadnym wypadku nie stosujemy do mycia patelni druciaków, ani nie wkładamy ich do zmywarki. Jeśli zdarzy się nam, że na patelni coś się przypaliło, należy ją odmoczyć – zalać ciepłą lub gorącą wodą, najlepiej z dodatkiem płynu do mycia naczyń i odstawić. Kiedy spalenizna namoczy się i zacznie odchodzić, można ją delikatnie zmyć. Szorując patelnię, niszczymy jej zewnętrzna powłokę, która sprawia, że potrawy nie przywierają do patelni.

Na grafice poniżej możecie zobaczyć patelnie ceramiczne ze sklepu Fabryka Form.

patelnie ceramiczne

 

Bezpieczne przechowywanie

Najlepszym miejscem na patelnie są haczyki, na którym powiesimy patelnie. Jeśli jednak w naszej kuchni nie mamy tyle miejsca lub nie chcemy, by naczynia były na wierzchu, musimy zwrócić uwagę na to, by odkładając patelnie do szafki (jedna na drugą), kłaść między nie coś, co uchroni je przed obiciem. Mogą to być ręczniki papierowe, ściereczki kuchenne lub specjalnie przekładki silikonowe.

 

Odpowiednia patelnia do odpowiednich produktów

Różne produkty smażymy w różnych patelniach. Do mięs oraz ryb najlepiej nadają się patelnie grillowe. Najczęściej mają one kwadratowy lub prostokątny kształt. Dno patelni grillowej ma charakterystyczne wypustki. Miedzy innym to właśnie te wypustki pomagają nam smażyć potrawy z niewielką zawartością tłuszczu. Nie dość, że do smażenia w patelni z powłoką teflonową używamy znacznie mniejszej ilości tłuszczu, to dodatkowo tłuszcz z mięsa spływa w żłobienia znajdujące się na patelni grillowej i nie trafia na nasz talerz. Do smażenia warzyw świetnie nadają się patelnie typu wok. Dzięki swojej specyficznej budowie umożliwiają one smażenie sporej ilości warzyw przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Dno woku ma małą powierzchnię. Jego ścianki rozchodzą się ku górze na wysokość około dwudziestu centymetrów. W takim naczyniu z łatwością usmażymy warzywa dla całej rodziny. Płaskie patelnie do naleśników posłużą nam nie tylko do smażenia naleśników i racuchów, ale również do smażenia jaj, czy placków ziemniaczanych. Warstwa chroniąca przed przyleganiem potraw oraz niski brzeg znacznie ułatwią nam smażenie.

rodzaje patelni

Patelnie, które można kupić w sklepie Fabryka Form: 1. Patelnia grillowa, 2. Patelnia do smażenia pączków, 3. Patelnia do naleśników, 4. Wok.

 

Stosując odpowiednie patelnie do odpowiednich potraw, powinniśmy pamiętać, aby usmażone produkty odłożyć na chwilę na papierowe ręczniki. W ten sposób pozbędziemy się dodatkowej dawki ciężkostrawnego tłuszczu. Większość z nas może pozwolić sobie na taki kompromis i nie musi rezygnować ze smażonych potraw.

 

Fakty i mity na temat patelni teflonowych

Patelnie teflonowe znamy nie od dziś. Zostały wynalezione kilkadziesiąt lat temu, ale do tej pory są najczęściej używanym typem patelni. Dzięki teflonowej powierzchni możemy smażyć nie tylko z bardzo małą ilością tłuszczu, ale co najważniejsze – zupełnie bez jego użycia. Poniżej jako ciekawostkę pozostawiam wam trzy fakty i mity dotyczące tego rodzaju patelni.

 

Patelnię teflonową można myć samą wodą  – FAKT

W przypadku, gdy używamy patelni teflonowej do smażenia bez tłuszczu, do jej umycia wystarczy tylko ciepła woda. W ten sposób nie powodujemy zabrudzeń, do których wymycia należy użyć detergentów, ale oczywiście każdą teflonową patelnie można też myć z użyciem płynu do mycia naczyń.

 

Powierzchni z teflonu nie należy ścierać, bo szkodzi naszemu zdrowiu – MIT

Teoria znana chyba każdemu, czyli to, że nie powinno się ścierać teflonu z patelni, ponieważ naruszony teflon staje się rakotwórczy. Obecnie nie ma żadnych badań, które by dowodziły, że to twierdzenie jest prawdą. Mimo to smażąc nie powinniśmy używać ostrych metalowych przedmiotów, ponieważ jak wspomniałam wcześniej, do porysowanego teflonu smażone produkty zaczną przywierać i smażenie bez tłuszczu stanie się niemożliwe.

 

Wysokie temperatury patelni nam szkodzą – FAKT

Gdy podgrzewamy patelnię do temperatury powyżej 200 stopni Celsjusza, wydzielają się opary polimerowe, które są szkodliwe i mogą podrażnić nasze drogi oddechowe. Aby temu zapobiec, wystarczy nie podgrzewać patelni na maksymalnej mocy kuchenki gazowej.