Rozpoczyna się właśnie sezon grillowy i jest to powód do radości nie tylko dla mięsożerców. Dziś przygotowałam dla was listę moich ulubionych grillowanych warzyw. Czy to przyrządzane jako zdrowa popołudniowa przekąska, czy ożywiający danie dodatek lub użyte w wiosennej sałatce, grillowane warzywa są niesamowicie smaczne i bogate w składniki odżywcze. Są świetną opcją nie tylko na wegetariański grill, więc mam nadzieję, że nie tylko wegetarianie wybiorą coś dla siebie z poniższej listy. Aby przyprawić jakiekolwiek warzywo, wystarczy ci odrobina oliwy lub oleju dobrej jakości oraz szczypta zwykłej przyprawy do grilla.

 

Wegetariański grill

Moje ulubione warzywa

 

1. Cukinia

Lubiana przez wiele osób cukinia jest bez wątpienia jednym z najsmaczniejszych grillowanych warzyw. Bogata w witaminy A, B6 i C, potas, magnez i żelazo, jednocześnie chrupiąca i delikatna grillowana cukinia w mig podbije serce i kubki smakowe twoich gości lub rodziny. Grillowana cukinia w taki sposób uwalnia naturalną słodycz i może być świetną przekąską na każdą okazję. Do tego ma bardzo mało kalorii.

2. Bakłażan

To jedno z najbardziej niedocenianych warzyw i jeden z najlepszych zamienników mięsa. Grillowany bakłażan ma wspaniały wytrawny smak i jest bardzo mięsisty. Warzywo to jest świetnym źródłem potasu, magnezu, witamin B6 i C, białka i błonnika, a do tego ma stosunkowo mało kalorii. Do tego bardzo łatwo przyrządzić je na grillu.

3. Pieczarki

Wegetariański grill bez pieczarek? Nie ma takiej opcji! Technicznie pieczarki nie są warzywami, jednakże grzyby stanowią świetne urozmaicenie wegetariańskiej diety. Dostępna różnorodność odmian sprawia, że grillowanie ich nie może się nie udać. Odmiany takie jak portobello (moje ulubione na grilla!) mogą z powodzeniem zastąpić mięso. Są sycące, mięsiste, a ich niepowtarzalny smak intensyfikuje się podczas grillowania. Będą świetne do burgerów, tostów czy sałatek.

4. Cebula

Cebula, a szczególnie czerwona cebula to kolejne pyszne warzywo do grillowania, o którym wiele osób zapomina. Wzmacnia ona odporność, która wiosną jest zwykle osłabiona po zimowym sezonie. Grillowaną cebulę wykorzystać można w wegańskich kebabach i burgerach, którym nada słodkawy i intensywny smak.

5. Słodka papryka

Grillowana papryka nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest też pełna składników odżywczych. Na dodatek wygląda bardzo ładnie, bo jej żywe kolory świetne prezentują się na talerzu. Papryka to bogate źródło witamin i minerałów oraz antyoksydantów, które mogą uchronić nas przed wieloma chorobami.

6. Słodkie ziemniaki

Zaskoczeni? Na pewno próbowaliście już grillowania zwykłych ziemniaków, a jeżeli nie, to na pewno znacie smak ziemniaków pieczonych w ognisku. Bataty smakują jeszcze lepiej. Doprawione włoskimi ziołami, koperkiem lub nawet samą solą słodkie ziemniaki to o wiele zdrowszy i smaczniejszy zamiennik frytek. Jeden cały batat dostarcza aż 368% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, nie wspominając już, że to doskonałe źródło potasu, błonnika i białka.

7. Pomidory

Nie wyobrażam sobie wegetariańskiego grilla bez pomidorów, choć w rzeczywistości są to owoce, a nie warzywa. Dowolną odmianę pomidorów możesz przyrządzić na grillu i wykorzystać w swoich ulubionych potrawach, zjeść samodzielnie lub z innymi grillowanymi warzywami. Ja najbardziej lubię pomidorki koktajlowe. Skrop oliwą z oliwek lub octem balsamicznym połówki pomidora, oprósz solą, czosnkiem, czarnym pieprzem lub tymiankiem. Połóż je skórką do dołu na rozgrzanym grillu na parę minut, dopóki skórka nie zacznie się lekko przypiekać. Uważaj, żeby się nie rozgotowały i nie rozpłynęły!

8. Szparagi

Szparagi to moje ukochane warzywo. Ponieważ sezon na nie trwa bardzo krótko, co roku staram się wykorzystać go na maksa. Szparagi piekę, gotuję, ale również grilluje. Podczas grillowania warto ułożyć je na folii, bo główki szparagów lubią się przypalać.

 

9. Brokuły

Jedno z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam brokuły gotowane, w zupie, w sałatkach, a nawet surowe. Jeżeli również jesteś fanem brokułów, koniecznie sprawdź mój ulubiony przepis na wegańską zupę brokułową. Grillując brokuły trzeba być bardzo ostrożnym, ponieważ szybko potrafią się przypiec. Ostrzegam więc, że nie są idealnym warzywem na wegetariańskiego grilla, ale ja i tak je kocham.

 

Bez względu na to, jakie warzywa wybierzesz na grilla, będą one świetne na pobudzenie układu odpornościowego i naturalne dodanie sobie energii. Więc jakie ulubione warzywa będziesz grillować tej wiosny?

 

TAGI: wegetariański grill, wegański grill, jakie warzywa na grill, warzywa do grillowania