Bardzo spodobało mi się publikowane tu na blogu przepisów na moje ulubione potrawy i żałuję, że do tej pory nie robiłam tego zbyt często. Obiecuję, że od tej pory jedzenie będzie pojawiało się tu dużo częściej. Mam nadzieję, że spodobają wam się takie zmiany i że zachęcę was do tego, żeby od czasu do czasu próbować wegetariańskich i wegańskich potraw. W każdym wpisie z przepisem staram się wspomnieć o jednym ze składników – o tym dlaczego warto go jeść i jakie są jego najważniejsze właściwości prozdrowotne. Dzisiaj tym składnikiem będzie soczewica, a potrawą, którą wam polecę wegańskie curry z soczewicą i cieciorką, które nie tylko świetne smakuje, ale również obłędnie pachnie.
Właściwości prozdrowotne soczewicy
Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta powinna uwzględniać obecność warzyw strączkowych. W gronie tych, które mają wyjątkowo korzystny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, znajduje się soczewica. Co warto wiedzieć na jej temat? W jaki sposób soczewica może pomóc nam w zachowaniu dobrego samopoczucia i świetnej formy?
Dieta, w której pojawiają się warzywa strączkowe, to dieta pełna błonnika. Soczewica jest jego rewelacyjnym źródłem i już choćby tylko z tego względu warto po nią sięgać. Zyska na tym nasz układ pokarmowy, z którego na bieżąco będą usuwane toksyny i szkodliwe, uboczne produkty przemiany materii. Te, jak powszechnie wiadomo, mogą stać się z czasem przyczyną wielu chorób. Soczewica jest też dobrym źródłem potasu, miedzi oraz żelaza – kolejnych składników, których powinna nam dostarczać zdrowa dieta. Równie ważnym składnikiem, znajdującym się w soczewicy w znacznych ilościach, jest kwas foliowy. Ze względu na jego obecność, soczewica jest ważnym składnikiem menu ciężarnych kobiet. Dlaczego? Bo kwas foliowy skutecznie wspiera rozwój płodu i rewelacyjnie chroni dziecko przed możliwością wystąpienia wad wrodzonych. Miedź ma z kolei wpływ na układ krążenia, sprawdza się zatem w profilaktyce takich chorób, jak zawał serca oraz udar mózgu. Cenione jako lek na niedokrwistość żelazo, pozwala nam wspierać naturalną odporność organizmu.
Wypróbuj również: Pomysł na obiad z resztek w lodówce
Wegańskie curry z soczewicą i cieciorką
Przepis
Składniki na 3 porcje:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 marchewka pokrojona w talarki
– 1 mała cukinia pokrojona na małe kawałki
– pół łyżki oleju kokosowego
– pół cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżka curry
– 1 łyżeczka chilli
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 1 puszka cieciorki (ciecierzycy)
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 200g ryżu lub kaszy
Przygotowanie:
1. W dużym rondelku rozgrzej pół łyżki oleju kokosowego. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, kurkumę sól. Wymieszaj dokładnie i smaż przez około 2-3 minuty.
2. Dokładnie wypłucz soczewicę. Następne wrzuć ją do rondelka z cebulą i resztą składników, dodaj również marchewkę i cukinię i smaż przez minutę.
3. Wlej bulion warzywny. Po zagotowaniu gotuj go jeszcze przez 15 minut.
4. Dodaj cieciorkę z puszki, mleczko kokosowe i gotuj przez kolejne 10 minut.
5. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem ręcznym delikatnie rozgnieć/zblenduj potrawę. Powinna mieć taką konsystencję, jak na zdjęciach.
6. Dopraw do smaku.
7. Podawaj z ryżem, kaszą, ziemniakami lub mieszanką warzyw.
Jeżeli zdecydujecie się ugotować to wegańskie curry, to koniecznie dajcie m znać w komentarzu, jak wam smakowało!
Wygląda bardzo smacznie :)
pycha