Dobra i zdrowa dieta raczej nie kojarzy się z jedzeniem tostów na śniadanie. Gdy zaczynamy racjonalnie się odżywiać, na ogół natychmiastowo odrzucamy od siebie tego typu grzanki, które zazwyczaj kojarzą nam się z czymś tłustym i wysokokalorycznym. Klasyczne tosty rzeczywiście nie byłyby najlepszym wyborem w godzinach porannych, ale jeśli tylko lekko je zmodyfikujemy i zmienimy ich poszczególne składniki, uda nam się stworzyć ich odchudzoną i znacznie zdrowszą wersję.

Zdrowe tosty na śniadanie musimy wykonać z odpowiedniego pieczywa. W żadnym wypadku nie będzie to jednak klasyczne białe pieczywo tostowe. Tworzy się je z mąki pszennej, która jest mąką wysoce oczyszczoną, wyzbytą wszelkich wartości odżywczych. To, co w ziarnach najcenniejsze, kryje się w ich skórce i tuż pod nią, więc jeśli chcemy z tego korzystać i wprowadzać to do swojego organizmu, musimy od tej pory zawsze kupować mąki pełnoziarniste. W sklepach bez problemu znajdziemy też gotowe chleby tostowe na bazie mąki żytniej bądź razowej. Mają one dużo ciekawszy smak, więc powinny przypaść nam do gustu.

Zwróćmy też uwagę na to, co kładziemy na swoich tostach. Zanim jeszcze przykryjemy je plasterkami sera lub jakiejś wędliny, musimy posmarować je tłuszczem, który zapewni im odpowiednią wilgotność. Pod żadnym pozorem nie stosujmy jednak zwykłej twardej margaryny. Jest ona jednym z podstawowych źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych, których w diecie powinno być jak najmniej. Jeżeli już chcemy zadbać o wilgotność tostów, posmarujmy je niewielką ilością zwykłego masła albo na przykład rozgniecionym awokado. Nie dość, że dietetyczne tosty będą mieć wtedy mniej kalorii, to jeszcze do tego staną się zdrowsze.

Tak naprawdę z sera i wędliny (jeśli jest ona chuda) nie musimy rezygnować, więc spokojnie umieśćmy je w swoich tostach. Same zapiekanki nie dostarczą nam jednak zbyt wielu witamin i minerałów, więc koniecznie umieśćmy obok nich na talerzu solidną porcję warzyw. Po takim posiłku możemy jeszcze spożyć na deser jakiś owoc. Tosty w takiej formie na pewno będą zdrowym i pełnowartościowym śniadaniem.