Tofu w sosie teriyaki to moja kolejna propozycja na smaczny, bezmięsny obiad lub kolację. Uwielbiam tofu i jem je bardzo często. Przeważnie serwuje je smażone w panierce, podsmażone z odrobiną sosu sojowego lub w postaci zupy warzywnej z tofu, ale czasem mam ochotę zaszaleć z orientalnymi smakami i dodaję do niego masła orzechowego. Jeżeli jesteście fanami masła orzechowego, to dzisiejszy przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Zapraszam do wypróbowania!

 

Tofu w sosie teriyaki z warzywami i brązowym ryżem

Przepis

Składniki na 2 porcje

1. Ryż

– 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (1 szklanka brązowego ryżu ugotowana w  2,5 szklanki bulionu warzywnego)

 

2. Warzywa

1 jedna łyżka oleju sezamowego lub oleju kokosowego
3 szklanki brokuła podzielonego na małe różyczki
2 szklanki pokrojonej cukinii
2 szklanki białych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
1 szklanka pokrojonej marchwi
opcjonalnie: pół czerwonej papryki pokrojonej na małe kawałki

do smaku: sól, pieprz, może być też odrobina sosu sojowego

 

3. Tofu

1 opakowanie tofu o smaku naturalnym pokrojonego w kostkę
pół łyżki oleju sezamowego lub oleju kokosowego

 

4. Sos teriyaki z masłem orzechowym

4 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki sosu tabasco
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka nasion sezamu
odrobina wody (do rozcieńczenia sosu)

przepis na tofu w sosie teriyaki

 

Przygotowanie

1. Ugotowanie brązowego ryżu

Około 2 i pół szklanki brązowego ryżu doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1 szklankę brązowego ryżu i zmniejszamy ogień. Gotujemy aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby można dolać do ryżu odrobinę wody.

 

2. Przygotowanie sosu

W średniej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos: sos sojowy, tabasco, czosnek, masło orzechowe, cukier, olej sezamowy oraz nasiona sezamu. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody. Jeżeli bardzo lubisz masło orzechowe, to oczywiście możesz dodać go więcej.

 

3. Smażenie tofu

W woku lub na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego lub oleju kokosowego. Pokrojone w kostkę tofu podsmaż na oleju, aż się zarumieni z obu stron. Kiedy tofu jest już zarumienione dodaj do niego sos, podgrzej przez chwilę, a następnie odstaw na bok.

 

4. Smażenie warzyw

W woku lub na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego lub oleju kokosowego. Dodaj cukinię i marchewkę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj pieczarki i paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodaj brokuły i smaż wszystkie warzywa jeszcze przez 2 minuty. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli. Możesz również dodać odrobinę sosu sojowego.

 

5. Połączenie wszystkich składników

Rozgrzej patelnie, a następnie wlej na nią sos z tofu. Kiedy sos zacznie wrzeć pozostaw go na małym ogniu jeszcze przez około półtorej minuty i caly czas powoli mieszaj. Po tym czasie powinien zgęstnieć, a ty możesz zdjąć go z ognia.

 

Tofu w sosie teriyaki podawaj tak, jak widać na zdjęciach.

Smacznego!

przepis na tofu w sose teriyaki

tofu w sosie teriyaki przepis

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz