Jesień to czas, kiedy wielu z nas regularnie wybiera się do lasu na grzyby. Z grzybów osobiście najbardziej lubię kanie (sowy) smażone w bułce tartej, makaron z kurkami i grzybki marynowane. Mam nadzieję, że niedługo w mojej piwnicy zagości kolejna partia świeżych, tegorocznych grzybków marynowanych, a tymczasem pozostaje mi zając się uszczuplaniem zeszłorocznych zapasów. Grzybki marynowane w occie chyba najczęściej są spożywane jako przegryzka, tymczasem okazuje się, że mogą również być przepysznym dodatkiem do sałatek z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na bardzo dobrą, sycącą i łatwą do przygotowania sałatkę ziemniaczaną z grzybkami w occie. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi i mojej rodzinie :-)

 

 

Sałatka z grzybkami marynowanymi w occie – przepis

 

Składniki:

– 0.5 kg ziemniaków

– 2 duże ogórki kiszone

– 1 jabłko

– 1 nieduża cebula (opcjonalnie)

– kilka liści sałaty rzymskiej lub masłowej

– pół puszki groszki

– słoiczek (0.33l) grzybków marynowanych

– 3 łyżki majonezu

– sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ziemniaki należy ugotować, najlepiej w mundurkach, obrać i ostudzić.

Ziemniaki, ogórki kiszone, jabłko i grzybki kroimy w kosteczkę. Ziemniaki i grzybki w trochę większą, ogórki i jabłko dość drobno. Cebulę siekamy bardzo drobno, a sałatę na takie kawałeczki, jak widać na zdjęciu. Cebulę można dodać surową lub zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy groszek i majonez. Całość mieszamy i na końcu w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Uwaga! Ogórki kiszone są dość słone, więc przed dodaniem soli radzę koniecznie spróbować, czy w ogóle jest taka potrzeba, żeby ją dodawać.

Przed podaniem polecam odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby smak się „przegryzł”. Smacznego :-)

 

sałatka z grzybkami w occie