Zrobiłam tę zupę dwa dni temu i okazała się tak pyszna, że jak najszybciej chciałam podzielić się z wami tym przepisem. Poleciła mi go koleżanka i szczerze mówiąc dość długo zwlekałam z jego wypróbowaniem. Przerażała mnie ilość czosnku, której trzeba użyć w tym przepisie. Cała główka?! Przecież po takiej ilości będę zionąć smrodkiem czosnku na kilometr… Nic bardziej mylnego! Pierwszą rzeczą, którą robimy przed gotowaniem zupy jest upieczenie czosnku w folii. Pieczony czosnek jest delikatny, aromatyczny i ma maślaną konsystencję. Smakuje całkiem inaczej niż świeży czosnek i po jego zjedzeniu nie ma mowy o żadnym przykrym zapachu z ust! Z pieczonym czosnkiem na pewno będę jeszcze kombinować w najbliższym czasie, a dziś zostawiam wam przepis na pyszną, gęstą i aromatyczną zupę z ziemniaków i pora. Smacznego!

Wypróbuj również: Przepis na zupę szpinakową z grzankami czosnkowymi

 

Przepyszna zupa z ziemniaków i pora z pieczonym czosnkiem

 

Składniki:

1 główka czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

2 szklanki pora pokrojonego w cienki plasterki (to jest jeden dość duży por, używamy tylko części białej i jasnozielonej, ciemnozielone zostawiamy)

8 szklanek ziemniaków pokrojonych w kostkę (nie wiem, ile to jest kg, bo miałam niecałą paczką, okazało się, że jest za mało i dokrawałam kilka ziemniaków z drugiej)

8 szklanek bulionu warzywnego

1/4 szklanki śmietany 18%

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

1. Pieczenie czosnku

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Zetnij około centymetr z góry czosnku i odsłoniętą część posmaruj oliwą z oliwek lub olejem. Zawiń czosnek w folię aluminiową i piecz przez 40-45 minut. Ostrożnie zdejmij folię i odstaw na chwilę do wystudzenia. Kiedy ostygnie, wyjmij upieczony czosnek z łupinek. Jego konsystencja będzie przypominała pastę.

Ja akurat nie miałam pod ręką całego czosnku, bo dwa ząbki zużyłam dzień wcześniej, ale i tak wyszło pysznie.

pieczenie czosnku

 

2. Gotowanie zupy

Rozgrzej oliwę lub olej na patelni i podsmaż na nim przez kilka minut por pokrojony w plasterki. W garnku przygotuj 8 szklanek (2 litry) bulionu warzywnego. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niego podsmażony por, pokrojone w kostkę ziemniaki i upieczony czosnek. Przypraw pieprzem i solą. Te dwie przyprawy w zupełności wystarczą. Gotuj około 20 minut na małym ogniu. Zupa jest gotowa, kiedy ziemniaki są miękkie.

Gotową zupę zblenduj ręcznym blenderem, dodaj śmietanę. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

zupa z ziemniakow i pora przepis