Do grona moich ulubionych zup, czyli ziemniaczanej z porem i pieczonym czosnkiem oraz szpinakowej z grzankami dołączyła niedawno zupa z jarmużem. Jak większość przepisów, którymi się z wami dzielę jest bardzo prosta do przygotowania. Wiecie, że nie lubię spędzać całego dnia w kuchni, szczególnie teraz latem, kiedy w końcu mamy piękną pogodę.

Tym razem przygotowałam zupę z makaronem, ale równie pyszna wychodzi z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę.

Spróbujcie jej koniecznie <3

 

Przepis na zupę z jarmużem

 

Składniki (na 3 porcje):

pół cebuli

2 marchewki

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 litr bulionu warzywnego

200 gram jarmużu

200 gram makaronu

pół cytryny

sól i pieprz

opcjonalnie: kilka łyżeczek tartego parmezanu

 

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Im mniejsze kawałki cebuli tym lepiej.

W garnku przygotuj litr bulionu warzywnego i wrzuć do niego podsmażoną cebulkę, czosnek przepuszczony przez praskę, posiekany jarmuż i marchew pokrojoną na małe kawałki. Dodaj przyprawy i gotuj przez około 20 minut. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z połówki niedużej cytryny. To właśnie dzięki niemu zupa jest tak smaczna!

W międzyczasie ugotuj makaron. Co prawda możesz wrzucić surowy makaron do gotującej się zupy i ugotować go razem z nią, ale ja rzadko tak robię, bo jeżeli nie zjecie zupy od razy, to brzydko się w niej rozmięknie.

Zupę możesz podawać oprószoną tartym parmezanem. Ja akurat nie miałam go pod ręką, ale zapewniam, że z nim zupa smakuje jeszcze lepiej 🙂

 

Smacznego!

zupa z jarmużem przepis

TAGI: zupa z jarmużem przepis, przepis na zupę z jarmużem