Niedawno po raz pierwszy w życiu spróbowałam zupy szpinakowej. Zasmakowała mi tak bardzo, że od razu chciałam podzielić się z wami przepisem. Wiem, że bardzo dużo osób nie lubi szpinaku. Wielu kojarzy on się z mdłą breją, do jedzenia której byli zmuszani w dzieciństwie. Tymczasem szpinak jest naprawdę smaczny (nie wspominając o tym, jak bardzo jest zdrowy). Wystarczy go tylko odpowiednio doprawić. Ja bardzo lubię smak szpinaku doprawionego czosnkiem i słodką papryką.
Przepis na zupę szpinakową, który mam dziś dla was jest bardzo prosty. Do ugotowania zupy użyłam świeżego szpinaku, ale myślę, że z mrożonym wyszłaby równie smaczna. Dodatkiem do niej są grzanki czosnkowe. Wczoraj było święto, więc mieliśmy trochę dwudniowego chleba, a że nie przepadamy za nieświeżym pieczywem, to postanowiliśmy wykorzystać go do przygotowania pysznych chrupiących grzanek.
Przepis na zupę szpinakową z grzankami czosnkowymi
Składniki na 4 duże porcje:
Zupa
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
4 ziemniaki
2 litry bulionu warzywnego
250g świeżego szpinaku
sok z połowy cytryny
Grzanki
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
6 kromek chleba
Przygotowanie
Zupa
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Dodaj sól, paprykę, a następnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i smaż jeszcze przez 3 minuty.
Posmażoną cebulę z czosnkiem i ziemniakami dodaj do wrzącego bulionu i przez 15 minut gotuj na wolnym ogniu, a następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij zupę z ognia i zblenduj ręcznym blendrem. Do zblendowanej zupy wlej sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj.
Grzanki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej olej i masło. Dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienki plasterki i podsmaż go przez chwilę. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj paprykę w proszku. Dobrze wymieszaj.
Kromki chleba pokrój w średniej wielkości kostki. Wrzuć na patelnię i dokładnie wymieszaj, aby tłuszcz dobrze je pokrył. Posól szczyptą soli. Grzanki rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 12 minut (aż zbrązowieją i staną się chrupiące).
Smacznego!
TAGI: przepis na zupę szpinakową z grzankami, zupa szpinakowa z grzankami czosnkowymi.
Chętnie bym spróbowała takiej propozycji kulinarnej :)
Polecam, pyszna jest :-)
Ja uwielbiam szpinak od dziecka – hi, hi. A zupę szpinakową robię bardzo często, nawet dziś – akurat tak się złożyło. Moje dzieci też ją chętnie jedzą, chyba w genach to przejęły.
Ja też zawsze lubiłam, ale jako dziecko nigdy nie jadłam, bo mama miała uraz z dzieciństwa do szpinaku :-P