Niedawno po raz pierwszy w życiu spróbowałam zupy szpinakowej. Zasmakowała mi tak bardzo, że od razu chciałam podzielić się z wami przepisem. Wiem, że bardzo dużo osób nie lubi szpinaku. Wielu kojarzy on się z mdłą breją, do jedzenia której byli zmuszani w dzieciństwie. Tymczasem szpinak jest naprawdę smaczny (nie wspominając o tym, jak bardzo jest zdrowy). Wystarczy go tylko odpowiednio doprawić. Ja bardzo lubię smak szpinaku doprawionego czosnkiem i słodką papryką.

Przepis na zupę szpinakową, który mam dziś dla was jest bardzo prosty. Do ugotowania zupy użyłam świeżego szpinaku, ale myślę, że z mrożonym wyszłaby równie smaczna. Dodatkiem do niej są grzanki czosnkowe. Wczoraj było święto, więc mieliśmy trochę dwudniowego chleba, a że nie przepadamy za nieświeżym pieczywem, to postanowiliśmy wykorzystać go do przygotowania pysznych chrupiących grzanek.

 

Przepis na zupę szpinakową z grzankami czosnkowymi

 

Składniki na 4 duże porcje:

 

Zupa

2 łyżki oleju

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki słodkiej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu

4 ziemniaki

2 litry bulionu warzywnego

250g świeżego szpinaku

sok z połowy cytryny

 

Grzanki

3 łyżki oleju

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki słodkiej papryki

szczypta soli

6 kromek chleba

 

Przygotowanie

 

Zupa

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Dodaj sól, paprykę, a następnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i smaż jeszcze przez 3 minuty.

Posmażoną cebulę z czosnkiem i ziemniakami dodaj do wrzącego bulionu i przez 15 minut gotuj na wolnym ogniu, a następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij zupę z ognia i zblenduj ręcznym blendrem. Do zblendowanej zupy wlej sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj.

 

Grzanki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej olej i masło. Dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienki plasterki i podsmaż go przez chwilę. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj paprykę w proszku. Dobrze wymieszaj.

Kromki chleba pokrój w średniej wielkości kostki. Wrzuć na patelnię i dokładnie wymieszaj, aby tłuszcz dobrze je pokrył. Posól szczyptą soli. Grzanki rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 12 minut (aż zbrązowieją i staną się chrupiące).

 

Smacznego!

przepis na zupę szpinakową

TAGI: przepis na zupę szpinakową z grzankami, zupa szpinakowa z grzankami czosnkowymi.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz