Wiadomo, że dzieci uwielbiają lody. Moi synowie wcale nie są wyjątkiem i gdyby tylko mogli, jedliby je codziennie o każdej porze roku. Mój starszy syn, jak już wam wspominałam, jest strasznym niejadkiem, ale lody mógłby jeść kilogramami. Jaki skład ma większość kupnych lodów każdy wie, więc staram się, żeby w moim zamrażalniku zawsze były jakieś zdrowsze domowe lody. Wiem, że Bartek za nic w świecie nie dałby się namówić na zjedzenie nasion chia (i wielu innych zdrowych produktów) w jakiejkolwiek innej postaci niż w ciastkach lub lodach, więc zawsze kombinuje, jakby tu je przemycić do deserów :-) Dzisiaj mam dla was jeden z takich właśnie przepisów. Te lody są naprawdę pyszne i zdrowe, bo ich głównym składnikiem są dojrzałe banany i mleko kokosowe.
Sprawdź również: Wegańskie ciasteczka z granolą i malinami
Przepis na zdrowe domowe lody na patyku bananowe z chia
Składniki:
Na lody
1 puszka mleka kokosowego light
4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej, bo słodsze)
1/2 szklanki wody
opcjonalnie: naturalny aromat waniliowy
opcjonalnie: łyżka syropu z agawy lub brązowy cukier, stewia itp (jeżeli banany są bardzo dojrzałe, to nie potrzeba)
Na polewę
1 łyżka oleju kokosowego
pół gorzkiej czekolady
wiórki lub płatki kokosowe, płatki migdałów, posiekane orzechy itp
Przygotowanie:
1. Banany zmiksuj z mlekiem kokosowym i wodą. Możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego. Jeżeli uważasz, że masa jest za mało słodka, dodaj syropu z agawy, brązowego cukru lub stewii. Ja czasem dodaję syrop z agawy, jeżeli banany są niezbyt dojrzałe i co za tym idzie mniej słodkie. Przelej do pojemniczków na lody i zamrażaj przez kilka godzin.
2. (Kiedy lody są już zamrożone.) Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj do niej łyżkę oleju kokosowego i roztop w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Oprósz lody ulubionymi dodatkami i polej czekoladą.
Smacznego!
TAGI: przepis na zdrowe domowe lody, przepis na domowe lody na patyku, zdrowe domowe lody na patyku.
No Comment