Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z makaronem, bo nie dość, że są w łatwe do przygotowania, to po przełożeniu do pojemnika można je zabrać ze sobą dosłownie wszędzie. Piknik, grill, impreza, jakikolwiek wyjazd czy praca. Takie sałatki sprawdzają się przy wszystkich tego rodzaju okazjach! Poza tym makaron lubimy chyba wszyscy.

Jakiś czas temu podzieliłam się z wam przepisem na szybką do przygotowania wiosenną sałatkę. Dziś mam dla was przepis na sałatkę, która jest równie smaczna i chociaż jej przygotowanie zajmuje odrobinę więcej czasu niż w przypadku sałatki wiosennej, to naprawdę warto jej spróbować.

Składnikiem, który nadaje jej smaku jest kiszony koperek. Ja osobiście uwielbiam wszystko, co kiszone, ale jeżeli ty nie jesteś fanem smaku kiszonek, to pomiń kiszony koperek i zalewę. Dodaj jedynie świeży lub suszony koperek. Sałatka będzie równie smaczna.

 

Przepis na wegańską sałatkę z makaronem

 

Składniki na 3 porcje:

Sos do sałatki:

– 3/4 szklanki wegańskiego majonezu. Jeżeli nie odżywiasz się wegańsko, to oczywiście możesz użyć tradycyjnego

– 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego

– 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego

– 3 łyżki zalewy z kiszonego koperku

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżeczki musztardy

– pół łyżeczki słodkiej papryki

– ćwierć łyżeczki suszonego czosnku

– pół łyżeczki soli himalajskiej

– świeżo mielony pieprz

– 3 łyżki posiekanego koperku kiszonego

– 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

 

Sałatka:

– 400g makaronu

– pół szklanki drobno pokrojonego brokuła

– 1/3 szklanki tartej marchewki

– 1/4 szklanki drobno pokrojonego selera

– 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebulki

– (opcjonalne) 1/4 szklanki czerwonej papryki

– 1 opakowane wędzonego tofu

przepis na wegańską sałatkę

 

Przygotowanie:

Sos

W średniej wielkości miseczce wymieszaj ze sobą majonej i mleko roślinne. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

przepis na wegańską sałatkę z makaronem

Sałatka

Makaron ugotuj, wystudź, wsyp do dużej miski i wymieszaj z sosem. Dodaj warzywa oraz tofu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku. Sałatka jest już gotowa, ale najlepiej będzie smakować, kiedy dasz smakom szansę „przegryźć się” i po przygotowaniu wstawisz na co najmniej 30 minut do lodówki.

wegańska sałatka z makaronem

 

Jeżeli wypróbowaliście ten przepis na wegańską sałatkę z makaronem, to koniecznie podzielcie się w komentarzu waszą opinią na jej temat!

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz