Co upiec, jeżeli połowa twojej rodziny ma ochotę na sernik, a druga połowa na szarlotkę? Sernik z jabłkami z kruszonką, w której warstwa serowa i jabłkowa są tej samej grubości. To ciasto na pewno nie jest fit, ale co z tego, skoro smakuje przepysznie. Wychodzę z założenia, że lepiej jest samemu przygotować ciasto, niż kupić je w sklepie. Gotowe ciasta z marketów mają zazwyczaj fatalne składy, a kupując ciasto w cukierni tak naprawdę nie wiemy, co zostało do niego dodane. Spulchniaczom, wzmacniaczom smaku i sztucznym konserwantom mówię nie, więc jeżeli mam choć odrobinę czasu, to zawsze wybiorę domowe słodkości. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że dzieciaki mają niesamowitą frajdę ze wspólnego przygotowywania wypieków 🙂 Sernik jest prosty do przygotowania, ale od razu zaznaczam, że jego przygotowanie i upieczenie może wam zając nawet półtorej godziny.

Sprawdź również: Przepis na kulki mocy z migdałami

 

Przepis na sernik z wiaderka z jabłkami i kruszonką

 

Składniki:

półtorej szklanki mąki

około 1 szklanka brązowego cukru

3/4 szklanki masła

500g serka z wiaderka

2 jajka

3 kwaśne jabłka

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Przygotowanie:

Ciasto na spód

Wymieszaj dokładnie jedną szklankę mąki, ćwierć szklanki brązowego cukru oraz pół szklanki masła. Ułóż na dnie formy do pieczenia. Ja użyłam formy o średnicy 25 centymetrów. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez 5 minut. W czasie, kiedy spód się piecze, zabieramy się za przygotowywanie masy serowej.

 

Masa serowa

Wymieszaj pół kilograma sera z wiaderka z 1/3 szklanki brązowego cukru, dwoma jajkami i łyżeczką aromatu waniliowego. Najlepiej użyć do tgo miksera, ale bez problemu da się to również zrobić ręcznie. Masę wlej do formy, w której jest już podpieczony spód i włóż do piekarnika na 12 minut.

 

Masa jabłkowa

Jabłka pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich szczyptę brązowego cukru, pół łyżeczki cynamonu i ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj kruszonkę.

 

Kruszonka

Pół szklanki mąki wymieszaj z ćwiercią szklanki brązowego cukru i ćwiercią szklanki masła. Dokładnie mieszaj tak długo, aż powstanie kruszonka.

Masę jabłkową ułóż na podpieczonej masie serowej, a następnie posyp ciasto kruszonką. Włóż formę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut. Sernik podawaj dopiero po wystygnięciu.

Smacznego!

 

przepis na sernik z wiaderka

sernik z wiaderka z jabłkami

sernik z wiaderka z kruszonką

 

TAGI: przepis na sernik z wiaderka, sernik z jabłkami, przepis na sernik z jabłkami i kruszonką.

Zapisz

Zapisz