Co upiec, jeżeli połowa twojej rodziny ma ochotę na sernik, a druga połowa na szarlotkę? Sernik z jabłkami z kruszonką, w której warstwa serowa i jabłkowa są tej samej grubości. To ciasto na pewno nie jest fit, ale co z tego, skoro smakuje przepysznie. Wychodzę z założenia, że lepiej jest samemu przygotować ciasto, niż kupić je w sklepie. Gotowe ciasta z marketów mają zazwyczaj fatalne składy, a kupując ciasto w cukierni tak naprawdę nie wiemy, co zostało do niego dodane. Spulchniaczom, wzmacniaczom smaku i sztucznym konserwantom mówię nie, więc jeżeli mam choć odrobinę czasu, to zawsze wybiorę domowe słodkości. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że dzieciaki mają niesamowitą frajdę ze wspólnego przygotowywania wypieków :-) Sernik jest prosty do przygotowania, ale od razu zaznaczam, że jego przygotowanie i upieczenie może wam zając nawet półtorej godziny.
Sprawdź również: Przepis na kulki mocy z migdałami
Przepis na sernik z wiaderka z jabłkami i kruszonką
Składniki:
półtorej szklanki mąki
około 1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki masła
500g serka z wiaderka
2 jajka
3 kwaśne jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto na spód
Wymieszaj dokładnie jedną szklankę mąki, ćwierć szklanki brązowego cukru oraz pół szklanki masła. Ułóż na dnie formy do pieczenia. Ja użyłam formy o średnicy 25 centymetrów. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez 5 minut. W czasie, kiedy spód się piecze, zabieramy się za przygotowywanie masy serowej.
Masa serowa
Wymieszaj pół kilograma sera z wiaderka z 1/3 szklanki brązowego cukru, dwoma jajkami i łyżeczką aromatu waniliowego. Najlepiej użyć do tgo miksera, ale bez problemu da się to również zrobić ręcznie. Masę wlej do formy, w której jest już podpieczony spód i włóż do piekarnika na 12 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich szczyptę brązowego cukru, pół łyżeczki cynamonu i ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj kruszonkę.
Kruszonka
Pół szklanki mąki wymieszaj z ćwiercią szklanki brązowego cukru i ćwiercią szklanki masła. Dokładnie mieszaj tak długo, aż powstanie kruszonka.
Masę jabłkową ułóż na podpieczonej masie serowej, a następnie posyp ciasto kruszonką. Włóż formę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut. Sernik podawaj dopiero po wystygnięciu.
Smacznego!
TAGI: przepis na sernik z wiaderka, sernik z jabłkami, przepis na sernik z jabłkami i kruszonką.
szkoda, że nie mam serka bo już bym upiekła :D
:-D
Uwielbiam serniki!:) Na pewno wypróbuję przepis, pozdrawiam:)