Zimowa dieta powinna obfitować w ciepłe potrawy, po których zjedzeniu od razu poczujesz przyjemne uczucie wewnętrznego rozgrzania. Zaczynaj nimi każdy kolejny dzień. Co prawda rankiem raczej nie będziesz mieć ochoty na zupę, ale już bakaliową owsiankę powinieneś zjeść z dużą przyjemnością. Doda ci ona energii na przynajmniej kilka kolejnych godzin. Zaspokoi też ochotę na słodkie, bo sama w sobie smakuje tak dobrze, jak niejedne sklepowe słodycze. A może nawet i lepiej!

Przygotowaniem zimowej owsianki musisz zająć się dzień wcześniej. Wieczorem wsyp do miski garść dowolnych suszonych owoców (mogą to być na przykład daktyle i rodzynki) i zalej je wodą, pozostawiając na całą noc do namoczenia. Tak samo zrób z orzechami. Wsyp ich pełną garść do drugiej miski i też zalej wodą. Najlepsze z orzechów będą te laskowe i włoskie, bo świetnie się ze sobą komponują, a do tego są bogactwem wartościowych składników. Z samego rana możesz już natomiast przejść do wykonywania odżywczej owsianki, dzięki której twoja dieta odchudzająca na zimę zyska odrobinę słodkiego smaku i cudownego aromatu.

W garnku zagotuj teraz około 1,5 litra zwykłej wody. Następnie do wody dodaj nasączone orzechy, wsyp mniej więcej 10 dużych łyżek płatków owsianych oraz łyżeczkę otrębów pszennych i dopraw ulubionymi dodatkami – na przykład cynamonem, kardamonem i imbirem. Dodaj także szczyptę soli, która świetnie przełamie słodkość pozostałych przypraw. Całą owsiankę gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, aż do momentu, w którym płatki wchłoną całą wodę. Na sam koniec przełóż ją do miseczki i uzupełnij suszonymi owocami. Możesz też polać ją łyżką miodu, aby była nieco słodsza.

Oczywiście dieta na zimę nie musi, a nawet nie powinna się składać wyłącznie z samych owsianek. W porze obiadowej pozwól więc sobie na jakiś porządną rozgrzewającą potrawę – czyli na przykład kawałek upieczonego schabu z ziemniakami i kolorową surówką. Zainteresuj się również zdrowymi domowymi wypiekami. Nawet ciasto może być odżywczym i wartościowym produktem.