Być może wyda się wam to dziwne, ale gnocci po raz pierwszy jadłam w styczniu, kiedy byliśmy w Rzymie. Pewnie dlatego, że myślałam, że są to zwykłe duże makaronowe kluski. Nie miałam pojęcia, że w ich skład wchodzą również moje ulubione ziemniaki! Gnocci zasmakowało mi tak bardzo, że teraz wracając z Neapolu, przywiozłam ze sobą cały kilogram tych pysznych kluseczek. Pewnie kupiłabym go jeszcze więcej, ale wiedziałam, że mój bagaż podręczny i tak jest już mocno przeciążony. Poza tym kupiłam też trochę makaronu, parmezan, moje ulubione zielone oliwki (nie wiem, co to za odmiana, ale bardzo ciężko dostać ją w Polosce) i oczywiście trochę słodyczy. Zobaczcie sami na Instagramie – KLIK.
W czasie tych kilku miesięcy wiele razy jedliśmy gnocci. Za każdym razem kombinowaliśmy z różnymi sosami i wiecie co? Po raz kolejny okazało się, że najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Przepis na pomidorowy sos do gnocci, którym podzielę się dziś z wami składa się zaledwie z kilku łatwo dostępnych składników, jest prosty i bardzo szybki do przygotowania, a smakuje naprawdę obłędnie.
Smacznego!
Przepis na pomidorowy sos do gnocci z mozzarellą
Składniki
500 gram gnocci
400 gram pomidorów z puszki (w sezonie świeżych)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść bazylii
około 100 gram mozarelli
sól, pieprz, słodka papryka
opcjonalnie: 50 gram tartego parmezanu
Przygotowanie
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, cebulę posiekaj i zeszklij. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Jeżeli używasz świeżych pomidorów, to sparz je i obierz. Dodaj pomidory do podsmażonej cebuli i duś pod przykryciem przez 5-7 minut.
Następnie dodaj gnocci i gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut, aż gnocci będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Na końcu dodaj mozzarellę pokruszoną na małe kawałki oraz przyprawy.
Podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem.
Uwielbiam sosy pomidorowe ;)