Naleśniki paleo przygotowane według tego przepisu są pyszne, słodkie i co najważniejsze o wiele zdrowsze od tradycyjnych naleśników, do których dodaje się sporo białego cukru. Są bez cukru, bez glutenu i wychodzą zawsze, a dzieci je uwielbiają (dorośli również), więc na pewno warto spróbować zrobić je na śniadanie lub obiad. Ich sekretnym składnikiem, dzięki któremu są tak dobre jest mąka kokosowa. Różnego rodzaju zdrowe mąki są obecne dostępne w prawie wszystkich marketach. Ja kilogram kokosowej kupiłam w Netto za niecałe 12zł.
Przepis na naleśniki paleo na słodko
Składniki
Porcja dla 2 dorosłych osób i dziecka
– 3 duże dojrzałe banany
– 4 jajka
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 3 płaskie łyżeczki cynamonu
– wybrany owoc, na przykład truskawki, borówki, jagody, jabłka
– syrop klonowy lub syrop z agawy
– opcjonalnie: posypka z czarnej czekolady (można zetrzeć czekoladę na tarce) oraz 1 laska świeżej wanilii
Przygotowanie:
1. Rozgnieć banany za pomocą widelca lub blendera ręcznego. Jeżeli nie masz blendera, to najpierw możesz włożyć banana na pół minuty do mikrofalówki – wówczas dużo łatwiej będzie go rozgnieść.
2. W misce wymieszaj rozgniecionego banana z jajkami, mąką kokosową, cynamonem i wanilią. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Jeżeli jest zbyt lejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki kokosowej.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wybierz taką, na której można smażyć bez tłuszczu.
4. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Muszą być one dość grube, tak by wyszły ci naleśniki takie jak na zdjęciu.
5. Smaż około 2-3 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy naleśniki ławo odchodzą od patelni. Jeżeli odchodzą bez problemu i są już lekko przyrumienione, to możesz przewrócić je na drugą stronę.
6. Naleśniki podawaj z ulubionymi owocami, posypką z czekolady i syropem klonowym lub z agawy.
Dajcie znać, czy zrobiliście sobie naleśniki paleo według tego przepisu i jeżeli tak, to czy wam smakowały. A może znacie inny sprawdzony sposób na podobne naleśniki?
Jutro zrobię z miodem i malinami :-D
Użyłaś do nich syropu klonowego czy z agawy? I gdzie kupiłaś jeśli można zapytać?
Używam syropu z agawy. Kupiłam chyba w Netto, ale nie jestem pewna. Jakby co, to syrop klonowy jest na 100% w Tesco, a w Lidlu jest albo klonowy albo z agawy. Generalnie w każdym większym markecie któryś z nich powinien być dostępny :-)
Wyglądem bardziej przypominają racuchy, ale na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu :-)))
Ale zdjęcia! Ja jestem mistrzem normalnych naleśników. Te muszę wypróbować koniecznie! Pozdrawiam.