Makaron z groszkiem i otartą skórką cytrynową? Przyznam, że kiedy natrafiłam gdzieś na ten przepis, byłam bardzo zaskoczona i jakoś nie mogłam sobie wyobrazić, że to proste, ale zarazem bardzo niecodzienne połączenie może dobrze smakować. Do wypróbowania przepisu namówił mnie Darek, który bardzo lubi eksperymentować w kuchni. Przyrządziliśmy ten makaron raz i… przepadliśmy. Z czasem trochę zmienialiśmy przepis (na przykład groszek z puszki zastąpiliśmy świeżym, który według nas jest o niebo lepszy), aż powstała wersja, która smakuje nam najbardziej. Poniżej zostawiam wam przepis. Podane składniki są na cztery porcje – dla dwóch dorosłych i dwóch dzieci.
Przepis a makaron z groszkiem i skórką cytrynową
Składniki:
400g makaronu o dowolnym kształcie
1 szklanka mrożonego groszku
1 szklanka śmietany 18%
pół szklanki tartego parmezanu
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
3 płaskie łyżki masła
2 żółtka jajka
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
1 płaska łyżeczka suszonego koperku
1 płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny (najlepiej, jeżeli będzie organiczna)
pieprz i sól
Przygotowanie:
- Wyjmij z zamrażalnika groszek. Ugotuj makaron al dente w posolonej wodzie
- Podczas gdy makaron się gotuje, w misce wymieszaj dokładnie śmietanę, jogurt grecki, żółtka jajek.
- Na głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę cytryny startą na tarce o małych oczkach. Smaż przez maksymalnie 30 sekund i wlej na patelnię śmietanę z jogurtem i żółtkami. Dodaj pieprz i sól do smaku.
- Dodaj groszek oraz zioła i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- W tym momencie makaron powinien już być ugotowany, więc odsącz go dokładnie z wody i dodaj do niego sos.
Smacznego!
No Comment