Makaron z groszkiem i otartą skórką cytrynową? Przyznam, że kiedy natrafiłam gdzieś na ten przepis, byłam bardzo zaskoczona i jakoś nie mogłam sobie wyobrazić, że to proste, ale zarazem bardzo niecodzienne połączenie może dobrze smakować. Do wypróbowania przepisu namówił mnie Darek, który bardzo lubi eksperymentować w kuchni.  Przyrządziliśmy ten makaron raz i… przepadliśmy. Z czasem trochę zmienialiśmy przepis (na przykład groszek z puszki zastąpiliśmy świeżym, który według nas jest o niebo lepszy), aż powstała wersja, która smakuje nam najbardziej. Poniżej zostawiam wam przepis. Podane składniki są na cztery porcje – dla dwóch dorosłych i dwóch dzieci.

 

Przepis a makaron z groszkiem i skórką cytrynową

 

Składniki:

400g makaronu o dowolnym kształcie

1 szklanka mrożonego groszku

1 szklanka śmietany 18%

pół szklanki tartego parmezanu

2 czubate łyżki jogurtu greckiego

3 płaskie łyżki masła

2 żółtka jajka

2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę

1 płaska łyżeczka suszonego koperku

1 płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki

pół łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny (najlepiej, jeżeli będzie organiczna)

pieprz i sól

 

Przygotowanie:

  1. Wyjmij z zamrażalnika groszek. Ugotuj makaron al dente w posolonej wodzie
  2. Podczas gdy makaron się gotuje, w misce wymieszaj dokładnie śmietanę, jogurt grecki, żółtka jajek.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę cytryny startą na tarce o małych oczkach. Smaż przez maksymalnie 30 sekund i wlej na patelnię śmietanę z jogurtem i żółtkami. Dodaj pieprz i sól do smaku.
  4. Dodaj groszek oraz zioła i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. W tym momencie makaron powinien już być ugotowany, więc odsącz go dokładnie z wody i dodaj do niego sos.

 

Smacznego!

makaron z groszkiem

makaron z groszkiem przepis