Każdy z nas wie, jak wygląda i smakuje migdał, z pewnością jednak nie każdy wie, jak cudowne właściwości posiada. Nie bez powodu należy on do tak zwanej „super żywności”. Popularny migdał to tak naprawdę pestka owocu migdałowca – drzewa, które od wieków uprawia się na Dalekim Wschodzie, a także na Kaukazie, w basenie Morza Śródziemnego, czy państwach takich, jak Szwajcaria i Portugalia.
Właściwości prozdrowotne migdałów
Migdały są niezwykle odżywczym produktem. Zawierają one około 20 procent białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele nierozpuszczalnego błonnika. Są one również niesamowitym źródłem wszelkich składników mineralnych takich, jak magnez, wapń, cynk, fosfor oraz potas. Migdały dostarczą nam także zapas witaminy E oraz witamin z grupy B oraz bardzo ważną dla układu nerwowego fenyloalaninę. Pomimo tak wielu cennych składników, migdały są prawdziwą bombą kaloryczną i należy spożywać je z umiarem.
Dietetycy doszli do wniosku, że 30 sztuk to idealna dzienna porcja tego produktu. Nawet pomimo tej kaloryczności, nie warto rezygnować z migdałów, gdyż mają one niezwykle zdrowotny wpływ na cały nasz organizm, a także o dziwo, pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Migdały szczególnie dobrze wpływaja na układ nerwowy, układ krążenia, przemianę materii, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Spożywając migdały unikniesz groźnej choroby jaką jest miażdżyca. Witaminy w nich zawarte poprawią twoją koncentrację oraz zdolność zapamiętywania, dlatego migdały są produktem szczególnie polecanym uczniom i studentom. Nie zapominajmy również o tym, że migdały mają dobroczynny wpływ na system immunologiczny, co oznacza, że spożywając je zmniejszymy ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę. Wspomagają one także funkcjonowanie naszego wzroku, chroniąc między innymi przed zaćmą.
Migdały najlepiej spożywać na surowo po ówczesnym namoczeniu ich w wodzie. Namoczenie to ma na celu wydobycie z migdałów wielu enzymów oraz sprawienie, iż będą one łatwiejsze do strawienia przez nasz organizm. Migdały są również idealną przekąską dla kobiet w ciąży, gdyż zwalczają one mdłości.
Sprawdź również: Przepis na fit ciasteczka bez cukru
Przepis na kulki mocy z migdałami
Kulki mocy, które chcę wam dziś pokazać, to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Są słodkie (mimo, że nie zawierają szkodliwych cukrów), zdrowe i przepyszne, więc bardzo zachęcam was do wypróbowania tego przepisu!
Składniki:
– 1 szklanka daktyli
– 1 szklanka migdałów (można je wcześniej namoczyć)
– 2-3 łyżki masła orzechowego (może być z dodatkiem nerkowców i migdałów)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1-2 łyżeczki nasion chia
– 3 łyżeczki rozdrobnionych nasion kakaowca lub niesłodzonego kakao
Przygotowanie:
W malakserze rozdrobnij migdały. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i rozdrabniaj je tak długo, aż będą miały konsystencję, która pozwoli ci łatwo uformować z nich kulki. Z masy formuj kulki o średnicy 2-3cm. Możesz je obtoczyć w wiórkach kokosa, kakao lub w rozdrobnionych nasionach kakaowca.
Smacznego!
Mniam :)
Ta nazwa nigdy nie przestanie mnie rozśmieszać :D
Mam tak samo :-P