Hej kochani! Dziś mam dla was kolejny keto przepis. Tym razem przygotowałam niewielkie klopsiki z mielonego mięsa drobiowego. Ja użyłam mięsa kurczaka, ale możecie wykorzystać do tego również indyka. Klopsiki wychodzą naprawdę pyszne. Chrupiące na zewnątrz, ale soczyste i delikatne w środku. W wersji keto możecie je podawać z sałatką, a w normalnej wersji, jak tylko zechcecie. Będą smaczne zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem lub kaszą.
Przepis na keto klopsiki z kurczaka
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z kurczaka
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka sera cheddar startego na tarce o dużych oczkach
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- dwie duże szczypty soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżki masła lub oleju
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zwróć szczególną uwagę na to, czy jajka dobrze połączyły się z resztą masy.
- Uformuj spłaszczone klopsiki. Żeby wyszły równe możesz użyć łyżki do nakładania kulek z lodów.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju lub masła i smaż klopsiki tak długo, aż będą przyrumienione z obu stron.
Sprawdź również: Przepis na wegetariańską keto fritattę
Smacznego!
No Comment