Hej kochani! Dziś mam dla was kolejny keto przepis. Tym razem przygotowałam niewielkie klopsiki z mielonego mięsa drobiowego. Ja użyłam mięsa kurczaka, ale możecie wykorzystać do tego również indyka. Klopsiki wychodzą naprawdę pyszne. Chrupiące na zewnątrz, ale soczyste i delikatne w środku. W wersji keto możecie je podawać z sałatką, a w normalnej wersji, jak tylko zechcecie. Będą smaczne zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem lub kaszą.

 

Przepis na keto klopsiki z kurczaka

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka sera cheddar startego na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • dwie duże szczypty soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżki masła lub oleju

 

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zwróć szczególną uwagę na to, czy jajka dobrze połączyły się z resztą masy.
  2. Uformuj spłaszczone klopsiki. Żeby wyszły równe możesz użyć łyżki do nakładania kulek z lodów.
  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju lub masła i smaż klopsiki tak długo, aż będą przyrumienione z obu stron.

 

Sprawdź również: Przepis na wegetariańską keto fritattę

 

Smacznego!

 

przepis na keto klopsy z kurczaka