Po przygotowaniu ciasta z truskawkami i rabarbarem zostało mi prawie pół kilograma rabarbaru. Nie chciałam robić tego samego ciasta, a na kompot miałam trochę za mało, więc postanowiłam przygotować pyszny owocowy deser, który wyśmienicie smakuje z lodami. Wybraliśmy te o smaku straciatelli, ale świetnie pasowałyby również czekoladowe, śmietankowe, waniliowe, jogurtowe lub miętowe.
Deser najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły. W połączeniu z roztapiającymi się lodami daje bardzo fajny efekt.
Spód jest soczysty i galaretowaty, a góra smakuje jak owsiane ciasteczka. Pycha!
Przepis na deser z truskawkami, rabarbarem i lodami
Składniki
Na spód:
pół kilograma truskawek
pół kilograma rabarbaru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki miodu
1/2 pomarańczy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Na górę:
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli (ja używam himalajskiej)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki masła lub margaryny do pieczenia
lody
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Truskawki obierz i pokrój na połówki. Rabarbar obierz i pokrój na 1-2cm kawałki. Wrzuć owoce do naczynia żaroodpornego i dodaj do nich 2 czubate łyżki mąki, miód, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz aromat waniliowy. Wymieszaj delikatnie tak, aby nie zdusić owoców.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, płatki kokosowe, brązowy cukier, cynamon i sól. Dodaj jogurt grecki i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na końcu dodaj masło lub margarynę pokrojoną w kosteczkę i wymieszaj rękoma.
Rozłóż ciasto równomiernie na owocach (nie wszystkie owoce muszą być dokładnie przykryte).
Piecz przez 50-55 minut – tak długo, aż owoce będą bulgotać, a ciasto stanie się złociste. Po upieczeniu możesz deser wyjąć od razu z piekarnika i pozostawić na około 10 minut do wystudzenia. Podawaj na ciepło z kulką lodów.
Smacznego <3
No Comment