Od kiedy zrobiło się zimniej, sporo czasu spędzam w kuchni. Latem, w upalne dni do szczęścia i napełnienia żołądka wystarczały mi spore ilości owoców i raczej rzadko spożywałam ciepłe posiłki. Teraz cały czas mam ochotę na chleb, rozgrzewające zupy i ciepłe dania. Wiadomo, że kupny chleb po pierwsze do najzdrowszych nie należy, a po drugie nie syci na tak długo, jak zdrowy chleb domowy.

Na szczęście mam maszynę do pieczenia chleba, więc cały proces przygotowania jest banalnie prosty – po prostu wrzucam wszystkie składniki do maszyny, a ona sama je miesza, wyrabia ciasto i piecze chleb, dzięki czemu udaje mi się zaoszczędzić sporo czasu. Często wieczorem wrzucam wszystkie składniki do maszyny, nastawiam odpowiedni program i kładę się spać, a rano mam gotowy pyszny, świeży chlebek. Rano nie muszę zrywać się z łóżka wcześniej, żeby skoczyć po pieczywo do sklepu – prawdziwy luksus :-)

W najbliższym czasie mam zamiar kupić sobie zakwas na Allegro i piec chleby na zakwasie. Podobno są lepsze i zdrowsze.

 

Przepis na chleb z mąki gryczanej

Składniki:

400g mąki gryczanej

100g mąki owsianej lub żytniej

0.6 litra ciepłej wody

50g drożdzy

100g ziaren słonecznika

50g płatków owsianych

50g ziaren dyni

50g siemienia lnianego

łyżeczka sproszkowanego młodego zielonego jęczmienia

łyżeczka soli

 

Pieczenie (wersja dla osób nie posiadających maszyny do pieczenia chleba):

Składniki mieszamy ręcznie lub mikserem. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ręczniczkiem i zostawiam w cieplym miejscu na co najmniej 30 minut, żeby wyrosło. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 stopni i pieczemy około 50 minut.

Smacznego :-)

 

chleb z mąki gryczanej