Kiedy przedwczoraj pokazałam wam na Instastory, jak zajadam się bobem z jarmużem i parmezanem, w moje skrzynce na Instagramie momentalnie pojawiły się pytania o przepis. Przyznam, że bardzo mnie to zdziwiło, bo myślałam, że bób jest dość niepopularnym warzywem i większość osób za nim nie przepada.
Ja bób uwielbiam od dziecka i miłością do tego warzywa zaraziłam też swoich synów, którzy w sezonie potrafią zjeść na spółkę kilogram lub półtora i jeszcze im mało. Poza sezonem często kupuje bób mrożony, chociaż wiadomo, że świeży jest dużo smaczniejszy i na pewno także zdrowszy.
Jak większość roślin strączkowych jest cennym źródłem wartości odżywczych. Bogaty jest w wapń, magnez, fosfor, i żelazo oraz wiele witamin (m. in. C, A, K). Jako bogate źródło białka jest doskonałą alternatywą dla osób unikających w swej diecie mięsa lub nie jedzących go wcale, tak jak moja rodzina. Bób jest idealnym źródłem kwasu foliowego – witaminy niezbędnej w czasie ciąży. Osoby będące na diecie odchudzającej nie muszą go sobie odmawiać. Jest niskokaloryczny, a dodatkowo to prawdziwa bomba błonnikowa. Posiada również właściwości lecznicze – obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, zalecany jest osobom cierpiącym na choroby układu krążenia.
Kochani, tak jak wam obiecałam podaję wam przepis, mimo że jest on tak prosty, że nie ma tu za bardzo czego tłumaczyć :-P
Przepis na bób z jarmużem i parmezanem
Składniki (dla 2 osób):
pół kilograma bobu
200 gram jarmużu
pół cebuli
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
parmezan
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w garnku i do wrzątku wrzuć bób. Gotuj tak długo, aż zmięknie.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekaną cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kiedy cebula się zeszkli dodaj jarmuż i smaż przez 4-5 minut.
Ugotowany bób trochę ostudź, obierz (najmniej przyjemny punkt przepisu) i dodaj do jarmużu z cebulka. Podsmażaj przez minutę lub dwie, dopraw do smaku.
Danie podawaj oprószone parmezanem.
Smacznego!
No Comment