Przygotowujesz grilla dla znajomych i masz już w menu same mięsne dania, dlatego czujesz, że przydałoby się orzeźwić je jakąś lekką surówką? W takim razie zaserwuj bliskim to, czemu nikt na pewno się nie oprze. Tym daniem jest odżywcza i super smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Doskonały dodatek do kiełbasek, karkówki i szaszłyków z piersi kurczaka oraz grillowanych ziemniaczków, grzanek z masłem czosnkowym i… w sumie to wszystkiego!

Przeczytaj również: Wege grill – 9 warzyw, które uwielbiam.

Składniki:

Do wykonania tej sałatki potrzebujesz tylko kilku składników. Najważniejsza jest oczywiście kapusta pekińska, ale przydadzą się też różne inne warzywa, takie jak marchewka (wystarczy ci jedna sztuka), cebulka (najlepsza będzie ta biała, ale czerwona też da radę), kukurydza konserwowa (jedna średnia lub mała puszka) oraz solidny pęczek szczypiorku bądź cebulki dymki. Do wykonania sosu użyjesz natomiast trzech dużych łyżek oliwy z oliwek i soku wyciśniętego z cytryny. Nie zapominaj o przyprawach. Jeżeli w kuchni cenisz sobie klasykę, sięgnij po prostu po sól i pieprz.

Przygotowanie:

Czas zrealizować banalnie prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Zacznij od obrania i wyczyszczenia wszystkich warzyw, a następnie poszatkuj połówkę kapusty i umieść ją w misce. Teraz możesz pokroić na mniejsze kawałki cebulę, szczypiorek i marchewkę albo ewentualnie zetrzeć te warzywa na tarce i oczywiście dorzucić do kapusty. Nie zapomnij o wsypaniu kukurydzy z puszki. Podstawę masz już gotową, tak więc wszystkie składniki możesz ze sobą bardzo dokładnie wymieszać, by na sam koniec, tuż przed podaniem, polać je przygotowanym sosem.

Sos:

Sos stworzysz, tak jak to było już powiedziane, z trzech łyżek oliwy z oliwek tłoczonej na zimno i niewielkiej ilości świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Miksturę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilością soli (dobrym wyborem będzie ta himalajska). Jeżeli uznasz natomiast, że sałatka z kapusty pekińskiej jest ciut za kwaśna, możesz dosypać do niej odrobinę brązowego cukru i raz jeszcze wszystko zamieszać.

Smacznego!