Truskawki i rabarbar to naprawdę przepyszne połączenie, a że sezon na te owoce w pełni, to warto przygotować z nich coś smacznego na weekend. Przepis jest bardzo prosty, mimo że podstawę, nadzienie i kruszonkę trzeba przygotować oddzielnie. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje :-)
Spróbuj również: Przepis na sernik z wiaderka z jabłkami i kruszonką
Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki
Na ciasto:
1 i 1-4 mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
pół szklanki margaryny
1/4 szklanki mleka
Na nadzienie:
3 szklanki rabarbaru pokrojonego na kawałki (ok. 1,5-2cm)
pół kilograma truskawek
1/2 szklanki brązowego cukru (jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj 3/4 szklanki)
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
Na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
6 łyżek margaryny do pieczenia
1/2 szklanki płatków kokosowych lub 1/2 szklanki migdałów
szczypta soli
Przygotowanie
Ciasto:
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj margarynę pokrojoną w małe kostki. Rękoma wymieszaj margarynę z suchymi składnikami. Dodaj mleko i dalej mieszaj widelcem. Ciasto powinno być wilgotne i trochę lepkie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Przytnij lub obskub brzegi, żeby ciasto nie wystawało poza formę. Widelcem zrób w cieście dziurki i włóż formę z ciastem do lodówki na czas, kiedy będziesz przygotowywać nadzienie i kruszonkę.
Nadzienie:
Wymieszaj w misce pokrojony rabarbar, przekrojone na pół truskawki, cukier, skrobię kukurydzianą i sok z cytryny. Odstaw na kilka minut, żeby owoce puściły sok, który wymiesza się ze skrobią i zajmij się zrobieniem kruszonki.
Kruszonka:
Wymieszaj w misce mąkę, płatki owsiane, cukier i sól. Dodaj margarynę i wymieszaj rękoma. Następnie dodaj patki kokosowe lub migdałowe i delikatnie wymieszaj.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ustaw na pieczenie od spodu bez termoobiegu. Z termoobiegiem lub w zbyt dużej temperaturze płatki kokosowe zbyt szybko się przypieką. Wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż na nie nadzienie i rozłóż równomiernie. Nie przejmuj się sokiem – dzięki skrobi zetnie się i utworzy owocową galaretowatą masę.
Posyp ciasto kruszonką, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 35-40 minut – tak długo, aż ciasto będzie zarumienione, a płatki kokosa brązowawe.
Podawaj, kiedy wystygnie. Może być lekko ciepłe. Chodzi tylko o to, żeby nadzienie zgęstniało. Wówczas ciasto łatwo jest kroić i nic z niego nie wypływa :-)
Smacznego!!!
No Comment