Truskawki i rabarbar to naprawdę przepyszne połączenie, a że sezon na te owoce w pełni, to warto przygotować z nich coś smacznego na weekend. Przepis jest bardzo prosty, mimo że podstawę, nadzienie i kruszonkę trzeba przygotować oddzielnie. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje 🙂

Spróbuj również: Przepis na sernik z wiaderka z jabłkami i kruszonką

 

Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki

Na ciasto:

1 i 1-4 mąki pszennej

1 łyżka cukru

szczypta soli

pół szklanki margaryny

1/4 szklanki mleka

 

Na nadzienie:

3 szklanki rabarbaru pokrojonego na kawałki (ok. 1,5-2cm)

pół kilograma truskawek

1/2 szklanki brązowego cukru (jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj 3/4 szklanki)

2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej

szczypta soli

2 łyżki soku z cytryny

 

Na kruszonkę:

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki brązowego cukru

6 łyżek margaryny do pieczenia

1/2 szklanki płatków kokosowych lub 1/2 szklanki migdałów

szczypta soli

 

Przygotowanie

Ciasto:

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj margarynę pokrojoną w małe kostki. Rękoma wymieszaj margarynę z suchymi składnikami. Dodaj mleko i dalej mieszaj widelcem. Ciasto powinno być wilgotne i trochę lepkie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Przytnij lub obskub brzegi, żeby ciasto nie wystawało poza formę. Widelcem zrób w cieście dziurki i włóż formę z ciastem do lodówki na czas, kiedy będziesz przygotowywać nadzienie i kruszonkę.

 

Nadzienie:

Wymieszaj w misce pokrojony rabarbar, przekrojone na pół truskawki, cukier, skrobię kukurydzianą i sok z cytryny. Odstaw na kilka minut, żeby owoce puściły sok, który wymiesza się ze skrobią i zajmij się zrobieniem kruszonki.

 

Kruszonka:

Wymieszaj w misce mąkę, płatki owsiane, cukier i sól. Dodaj margarynę i wymieszaj rękoma. Następnie dodaj patki kokosowe lub migdałowe i delikatnie wymieszaj.

 

Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ustaw na pieczenie od spodu bez termoobiegu. Z termoobiegiem lub w zbyt dużej temperaturze płatki kokosowe zbyt szybko się przypieką. Wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż na nie nadzienie i rozłóż równomiernie. Nie przejmuj się sokiem – dzięki skrobi zetnie się i utworzy owocową galaretowatą masę.

ciasto z rabarbarem i truskawkami

Posyp ciasto kruszonką, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 35-40 minut – tak długo, aż ciasto będzie zarumienione, a płatki kokosa brązowawe.

Podawaj, kiedy wystygnie. Może być lekko ciepłe. Chodzi tylko o to, żeby nadzienie zgęstniało. Wówczas ciasto łatwo jest kroić i nic z niego nie wypływa 🙂

Smacznego!!!

 

przepis ciasto z rabarbarem i truskawkami

przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem