Dzisiaj mam dla wam bardzo prosty przepis na pieczone warzywa oraz pieczone szparagi. Danie jest wegańskie, bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a jego przygotowanie zajmie wam dosłownie 10 minut, bo ogranicza się do pokrojenia warzyw w kosteczkę i dodania przyprawy. Następnie warzywa wędrują na godzinkę do piekarnika, a wy w międzyczasie macie mnóstwo wolnego czasu, aby zająć się czymś innym i tylko od czasu do czasu musicie doglądnąć obiad. Ale zacznijmy od początku.

 

Przepis na pieczone warzywa

Potrzebne składniki:

6-8 dość dużych ziemniaków

4 duże marchewki

1 cukinia

przyprawa do ziemniaków lub przyprawa do frytek i ziemniaków (bez glutaminiamu sodu!)

5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

(Podaję wam ilość na dwie porcje dla osób dorosłych + 2 porcje dla dość żarłocznych dzieci.)

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Tak samo przygotowujemy marchew. Cukinii nie obieramy, tylko kroimy w plastry ok. 1cm i każdy plaster na 4 części. Wrzucamy wszystko do jednego naczynia, dolewany olej lub oliwę i przyprawę do ziemniaków. Ja wrzucam całe opakowanie, ale jeżeli ktoś woli mniej “przyprawne” dania, to radzę dodać mniej. Jeżeli okaże się, że za słabo czuć przyprawy, to zawsze będzie można dodać więcej pod koniec pieczenia. Całość mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

pieczone warzywa

Naczynie (bez pokrywki) wkładamy na około godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W czasie pieczenia należy od czasu do czasu przemieszać warzywa i jeżeli są za suche, to dodać więcej oleju lub oliwy. Kiedy warzywa są już w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie szparagów, bo one będą piekły się znacznie krócej.

 

Szybki przepis na pieczone szparagi

Składniki:

pęczek zielonych szparagów

sól i pieprz

łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Szparagi dokładnie myjemy. Młodych zielonych szparagów nie trzeba obierać, ale musimy odłamać ich twarde końcówki. W tym celu chwytamy szparaga za końce i zginamy, a on już sam pęknie w odpowiednim miejscu.

Tak przygotowane szparagi nacieramy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Układamy na papierze do pieczenia w piekarniku i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Uwaga! Główki szparagów są bardzo delikatne, więc musimy ich doglądać, żeby się za bardzo nie przypiekły. Czy szparagi są już gotowe, można sprawdzić widelcem. Jeżeli są miękkie, ale nadal dość jędrne, to znaczy, że już się upiekły.

pieczone szparagi

 

Niedługo zacznie się sezon na szparagi i będą one coraz tańsze i ogólnie dostępne. Polecam wam jak najszybciej wypróbować przepis na pieczone szparagi, bo sezon trwa bardzo krótko.