Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny i łatwy obiad. Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą są wbrew pozorom całkiem łatwe do wykonania i nie aż tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Ja swoje naleśniki podałam z domowym sosem koperkowym własnej roboty i bardzo prostą sałatką składająca się jedynie z pomidora, sałaty i sosu winegret. Oczywiście sałatki nie jest konieczna – bez nie też będzie dobre. Wszystkie trzy przepisy znajdziecie poniżej.
Przepis na naleśniki z pieczarkami i mozzarellą
Składniki na ciasto:
– 3/4 szklanki mleka (ja używam sojowego)
– szklanka gazowanej wody mineralnej (możesz użyć niegazowanej ale z gazowanej są bardziej puszyste)
– 2 szklanki mąki
– łyżka oleju
– pół łyżeczki soli
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą za pomocą miksera. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste to dodajemy odrobinę wody, a jeżeli zbyt rzadkie, to mąki.
Składniki na farsz:
– 450g pieczarek
– 1 duży pomidor lub 2 mniejsze (mogą być też pomidory z puszki)
– 1 nieduża cebula
– 2 opakowania mozzarelli (125g każde)
– zielone oliwki
– natka pietruszki
– odrobina oleju
– sól, pieprz i przyprawy
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju w garnku. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do garnka z cebulą. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę i dusimy pod przykryciem. Po jakiś 10-15 minutach zdejmujemy przykrywkę, żeby woda mogła odparować i podajemy poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość powinna wyglądać mniej więcej tak:
Naleśniki smażymy na patelni z obu stron. Na końcu smażenia maksymalnie skręcamy gaz i kładziemy na środku naleśnika 4 plastry mozzarelli, na nią pokrojone w plasterki oliwki i na koniec farsz. Uważając, żeby się nie poparzyć zwijamy naleśnik i przekładamy na talerz.
Sałatka do naleśników:
Do jej przygotowania wystarczy tylko sałata lodowa, jeden duży pomidor lub dwa małe i sos winegret. Prezentuje się tak:
Przepis na sos koperkowy
Składniki:
Pół szklanki śmietany 12%
Pół szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego koperku
Sól i pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce i odstawiamy na co najmniej 20 minut, żeby smak się „przegryzł”. W zależności od tego co kto lubi, można dodać mniej lub więcej musztardy.
SMACZNEGO :-)
Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a wersja z pieczarkami i serem zawsze była moja ulubiona. Teraz muszę wypróbować sama! :)