Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny i łatwy obiad. Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą są wbrew pozorom całkiem łatwe do wykonania i nie aż tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Ja swoje naleśniki podałam z domowym sosem koperkowym własnej roboty i bardzo prostą sałatką składająca się jedynie z pomidora, sałaty i sosu winegret. Oczywiście sałatki nie jest konieczna – bez nie też będzie dobre. Wszystkie trzy przepisy znajdziecie poniżej.

 

Przepis na naleśniki z pieczarkami i mozzarellą

Składniki na ciasto:

– 3/4 szklanki mleka (ja używam sojowego)

– szklanka gazowanej wody mineralnej (możesz użyć niegazowanej ale z gazowanej są bardziej puszyste)

– 2 szklanki mąki

– łyżka oleju

– pół łyżeczki soli

 

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą za pomocą miksera. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste to dodajemy odrobinę wody, a jeżeli zbyt rzadkie, to mąki.

 

 Składniki na farsz:

– 450g pieczarek

– 1 duży pomidor lub 2 mniejsze (mogą być też pomidory z puszki)

– 1 nieduża cebula

– 2 opakowania mozzarelli (125g każde)

– zielone oliwki

– natka pietruszki

– odrobina oleju

– sól, pieprz i przyprawy

składniki na naleśniki z mozzarella i pieczarkami

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju w garnku. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do garnka z cebulą. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę i dusimy pod przykryciem. Po jakiś 10-15 minutach zdejmujemy przykrywkę, żeby woda mogła odparować i podajemy poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość powinna wyglądać mniej więcej tak:

farsz do naleśników z mozzarellą

 

Naleśniki smażymy na patelni z obu stron. Na końcu smażenia maksymalnie skręcamy gaz i kładziemy na środku naleśnika 4 plastry mozzarelli, na nią pokrojone w plasterki oliwki i na koniec farsz. Uważając, żeby się nie poparzyć zwijamy naleśnik i przekładamy na talerz.

 

 

Sałatka do naleśników:

Do jej przygotowania wystarczy tylko sałata lodowa, jeden duży pomidor lub dwa małe i sos winegret. Prezentuje się tak:

sałatka do naleśników

 

Przepis na sos koperkowy

Składniki:

Pół szklanki śmietany 12%

Pół szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka suszonego koperku

Sól i pieprz

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce i odstawiamy na co najmniej 20 minut, żeby smak się “przegryzł”. W zależności od tego co kto lubi, można dodać mniej lub więcej musztardy.

 

SMACZNEGO :-)

naleśniki z serem mozzarella i pieczarkami