Pochodzenie nazwy tej jednej z najbardziej znanych i lubianych polskich potraw nie jest jednoznaczne. Jedni uważają, że nazwa pochodzi od wstępnego sposobu przyrządzania potrawy. A mianowicie od siekania kapusty na drobne kawałki, czyli po staropolsku bigosowania. Inni zaś sądzą, że nazwa pochodzi od łacińskiego słowa “bigos”, co oznacza dwa smaki. Pierwszy smak należy do kapusty kiszonej, a drugi pochodzi z kapusty świeżej, czyli białej.

Bigos, to potrawa najczęściej serwowana do chleba lub bułek, ale niektórzy lubią go jeść także z makaronem lub ziemniakami. Bigos jest potrawą, która wraz z upływem czasu nabiera smaku i jeszcze bardziej smakuje odgrzewany niż świeży. Przy każdym odgrzewaniu nie traci nic ze smaku i aromatu, a wprost przeciwnie – staje się jeszcze smaczniejszy. Bigos można trzymać w lodówce, zawekować, a nawet zamrozić, dlatego zazwyczaj gotujemy go dużo za jednym zamachem, by móc konsumować przez kilka następnych dni.

Jeżeli trafiłeś tu, bo chcesz poznać najlepszy przepis na bigos, to dobrze trafiłeś. Dziś mam dla was przepis na mój ulubiony bigos. Zdradzę wam, że nie jadłam go przez dobrych kilkanaście lat, kiedy byłam wegetarianką, ale po tych wszystkich latach stwierdzam, że nadal smakuje tak dobrze, jak w dzieciństwie.

 

Najlepszy przepis na bigos

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 1.5 – 2 główki białej kapusty
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 kg karkówki
  • 500g kiełbasy śląskiej
  • 4 cebule (pokrojone w półplasterki)
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 10-15 śliwek suszonych
  • przecier pomidorowy lub ketchup pikantny
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Sól, pieprz (do smaku)

 

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj białą kapustę, posól i odstaw na 15-20 minut, żeby puściła wodę. Odlej wodę i przełóż kapustę do garnka.
  2. Odciśnij kapustę kiszoną z wody, poszatkuj i wrzuć do garnka. Dodaj około 0.5 wody i zacznij gotować.
  3. Pokrój wołowinę na mniejsze kawałki i zacznij podsmażać na smalcu, dodaj poszatkowaną cebulę i kiełbasę śląską pokrojoną w kostkę. Kiedy wszystko będzie już podsmażone dodaj do gotującej się kapusty.
  4. Grzyby zalej wodą i podgotuj. Dodaj do bigosu razem z pokrojonymi na paseczki śliwkami.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Gotuj 3-4 godziny, a pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy lub ketchup (chodzi o to, żeby bigos nabrał ładnego koloru).

SMACZNEGO!

 

przepis na najlepszy bigos

 

 

Sposoby przyrządzania bigosu

Istnieją różne sposoby przyrządzania tej przepysznej potrawy. Wszystkie sposoby przyrządzania bigosu zawierają te same zasadnicze składniki, jakimi są kapusta kiszona i kapusta biała. To co różni bigos od bigosu, to są dodatki, a więc:
– różnego rodzaju mięsa i wędliny
– grzyby
– śliwki
– rodzynki
– groch
– różne warzywa
– oraz różnorodne przyprawy dosmaczające całość, jak: majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, czasem także koncentrat pomidorowy lub pomidory.
Wśród przypraw najczęściej używany jest majeranek – zwłaszcza wtedy, gdy bigos gotowany jest z dodatkiem grochu. Majeranek jest zielem uprawianym w wielu krajach świata. Może też rosnąć dziko. Używa się go jako rośliny przyprawowej i kosmetycznej. A także leczniczej, gdyż poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom.

 

Jaka jest kaloryczność bigosu ?

Kaloryczność bigosu zależy od dodatków. Jeżeli będzie on zawierał dużą ilość tłustych mieś i wędlin, to wówczas będzie dość kaloryczny. Natomiast bigos wegetariański nie należy do zbyt kalorycznych potraw.
– Bigos wegetariański w 100 gramach posiada około 80 kalorii.
– Bigos z dodatkiem mięsa i wędliny w 100 gramach będzie posiadał ich ponad 120.

Jedząc bigos wiedźmy, że zjadamy nie tylko smaczną potrawę, ale także wprowadzamy do naszego organizmu witaminy i pierwiastki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. W bigosie jest witamina C i A, żelazo, sód, potas oraz błonnik, czyli składnik przyśpieszający przemianę materii. A wiadomo, że przyspieszony metabolizm przyspiesza efekty odchudzania. Tym bardziej, że chudy bigos można spożywać bez dodatków takich, jak pieczywo, makaron, czy ziemniaki.

Jedynym mankamentem jest to, że nie każdy może jeść bigos. Nie mogą go spożywać w dużej ilości, albo nawet wcale osoby posiadające kłopoty gastryczne, wrzody, chorą wątrobę, trzustkę, a także cierpiące z powodu bólu woreczka żółciowego. Podobnie jak osoby po żółtaczce, czy wycięciu pęcherzyka żółciowego.