Tegoroczne lato zaskoczyło nas niesamowitymi upałami. Naprawdę nie pamiętam już, kiedy ostatnio mieliśmy w Polsce tak ciepłe wakacje.  W zeszłym roku na przełomie czerwca i lipca wybraliśmy się na południe Włoch i była to naprawdę świetna decyzja, bo w tym czasie temperatura nad polskim morzem oscylowała w granicach 20 stopni Celsjusza. W tym roku ani w głowie nam zagraniczne wyjazdy. Skoro w Polsce panują tropikalne wręcz upały, to trzeba korzystać z nich, ile tylko się da. Praktycznie każdy weekend, a i dni tygodnia, w których nie mamy zbyt wiele pracy, spędzamy nad jeziorem. Na szczęście w okolicy mamy kilka bardzo fajnych jezior, nad które podroż zajmuje nam zaledwie pół godziny. Do przenośnej lodówki turystycznej pakujemy jedzenie, napoje, a czasem nawet domowe lody i spędzamy tam kilka godzin.

Bardzo lubię, kiedy jest gorąco, ale wiem, że długotrwałe upały potrafią być też męczące, dlatego w dzisiejszym wpisie podzielę się z wami moimi trzema sprawdzonymi sposobami na letnie orzeźwienie.

 

3 sposoby na letnie orzeźwienie

 

1. Domowe lody na patyku z owocami

Jak pewnie większość z was nie wyobrażam sobie lata bez lodów. Niedawno kupiłam sobie nawet maszynkę do robienia lodów i dzięki niej praktycznie codziennie mamy domowe lody jogurtowe lub sorbet. Nad jezioro zabieram jednak lody na patyku, ponieważ są łatwiejsze w transporcie i nie topią się tak szybko. Najbardziej smakują mi te z dużą ilością świeżych owoców. Są pyszne, a ich przygotowanie jest banalne, więc podam wam tu przepis.

domowe lody owocowe

 

Składniki:

(na 6 lodów)

200 ml wody kokosowej

Pół łyżeczki cukry trzcinowego

Twoje ulubione owoce, na przykład kiwi, truskawki, maliny, jagody, porzeczki, arbuz, mango

 

Owoce układamy w pojemnikach do lodów na patyku, zalewamy wodą kokosową wymieszaną z cukrem, wkładamy drewniane patyczki i zamrażamy przez kilka godzin. Tak przygotowane lody przewożę w pojemniczkach w lodówce turystycznej. Obłożone zmrożonymi wkładami do lodów potrafią wytrzymać nawet 2-3 godziny.

domowe lody z owocami

 

 

2. Lekka sałatka

Latem jem całą masę świeżych warzyw i owoców. Na śniadanie piję owocowy koktajl, a na obiad lub kolację codziennie jem dużą sałatkę. Komu chciałoby się sterczeć przy garach, kiedy za oknem jest 30 stopni w cieniu? Na wypad na jezioro zabieramy najczęściej arbuza lub lekką sałatkę. Specjalnie z myślą o letnich wyjazdach kupiłam miseczki z plastikowymi pokrywkami, ale taką sałatkę można też przełożyć sobie do zwykłego dużego słoika.

lekka sałatka na lato

 

Składniki:

(na 2 porcje)

Pół sałaty

Kilka liści sałaty radicchio

Pół startej marchewki

200 gram pomidorków koktajlowych

100 gram sera sałatkowego

1 łyżka nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam, czarnuszka)

1 łyżka oleju tłoczonego na zimno

 

lekka sałatka

letnia sałatka

sałatka na lato

 

3. Chłodnik Żołądkowa Gorzka

Czym byłoby prawdziwe lato bez zimnych drinków? Ja tego lata stawiam na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej. Nie dajcie się zwieść nazwie, bo nie czuć w nim ani trochę goryczy. Nie przepadam za mocnymi, ciężkimi trunkami, więc z Chłodnikiem polubiliśmy się od razu. Jest lekki, niezbyt słodki i bardzo orzeźwiający – idealny na ciepłe letnie dni! Poniżej zostawiam wam przepis na nową recepturę Chłodnika. Wypróbujcie go koniecznie i dajcie znać, jak wam smakuje!

 

gorzka żołądkowa

 

Nowa receptura na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej:

Żołądkowa Gorzka – 40 ml

Sok z cytryny – 40 ml

Woda gazowana

Lód

 

PS Koniecznie spróbujcie też tego Chłodnika z Żołądkową Gorzką z Miętą – świetnie sprawdza się w upały.

drink z żołądkową gorzką

piknik nad jeziorem

gorzka żołądkowa

 

Kochani, nie dajcie się upałom, korzystajcie ile się da z tych ostatnich dni wakacji. Weźcie je na chłodno!

sposoby na letnie orzeźwienie