Moda na zdrowe jedzenie zawojowała nie tylko Internet, ale również nasze kuchnie. W praktycznie wszystkich większych sklepach spożywczych pojawiły się stoiska ze zdrową żywnością. Zdrowe jedzenie jest coraz bardziej popularne i ogólnodostępne. Faktycznie, jeśli chodzi o jakość żywienia, trendy kulinarne wykazały postęp w porównaniu do poprzednich lat. Instagram i inne media społecznościowe zostały zasypane stronami poświęconymi zdrowemu jedzeniu. Jakie zdrowe trendy w żywieniu będą szczególnie modne i popularne w tym roku?  Przeczytajcie poniżej!

 

Moda na zdrowe jedzenie

czyli najmodniejsze trendy w zdrowym odżywianiu

 

1. Makaron z cukinii

Makaron z cukinii (na Instagramie znany pod hashtagiem #zoodles) był w ubiegłym roku ważnym składnikiem wielu oryginalnych przepisów. Zoodles z pesto, zoodles z marinarą, pieczone zoodles, zoodles z krewetkami… Wszystko, co można podać z tradycyjnym makaronem, pasuje również do makaronu z cukinii. Co powoduje, że zoodles są tak wyśmienite? Cukinia, podobnie jak wszystkie dyniowate jest niskokaloryczna, ale bogata w witaminy, minerały i białka. Jeśli posiadasz alergię na pszenicę lub gluten, lub po prostu chcesz ograniczyć spożycie węglowodanów, taka zamiana jest świetnym pomysłem. Jeżeli nie przepadasz za smakiem cukinii, koniecznie wypróbuj mój przepis na spaghetti z dyni makaronowej.

2. Bataty

Miniony rok był świadkiem wzejścia gwiazdy batatów w gastronomii. Słodkie ziemniaki były pieczone, smażone, krojone w kostki, rozgniatane, a następnie zapiekane. Na Instagramie i Pintereście pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na zapiekanki z batatami. Słodkie ziemniaki są pyszne i wszechstronne oraz co ważne – bardzo zdrowe. 100 gram batatów dostarcza organizmowi ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i olbrzymią dawkę witaminy C. Zawartość białka i węglowodanów jest zbilansowana, co powoduje że bataty są doskonałym zastępnikiem chleba w odżywczym, energetyzującym śniadaniu.

3. Matcha (zielona herbata)

Uwielbiam matchę. Ten proszek jest nie tylko pysznym napojem. W ostatnim czasie matchę wykorzystuje się także w deserach – na przykład w lodach, ciastach, kremach i ciasteczkach. Zdarza mi się posypywać matchą kawę, herbatę chai, jabłka czy masło orzechowe. Ten wypełniony przeciwutleniaczami proszek sam w sobie bywa gorzki, jednak dodanie go do jogurtu czy musli znacznie poprawia smak oraz korzyści zdrowotne.

4. Awokado

Lekko maślany smak awokado uczynił go „vip-em” zeszłorocznych trendów kulinarnych w dosłownie każdym możliwym wydaniu. Niezwykle zdrowy, bogaty w nienasycone tłuszcze i powodujący obniżenie poziomu cholesterolu jest żywieniową elektrownią. Nie wspominając o tym, że jest mniej kaloryczny niż zwykłe masło.
Sprawdź na Instagramie  hasztag #avocadocoast, aby odkryć mnogość zastosowań tego superpopularnego owocu. Możesz jeść go na śniadanie, kolację lub obiad. Moje ulubione dania to lody z awokado, kukurydza z awokado, sushi z awokado, mus z awokado, guacamole oraz pesto z awokado.

5. Kurkuma

Czy słyszeliście już o złotym mleku? To smaczny i bardzo zdrowy napój, który może być pomocny w leczeniu przeziębienia, bezsenności, a nawet depresji. Co powoduje, że jest ono tak wspaniałe? Przyprawa znana jako kurkuma. Mleko (może być roślinne) z kurkumą ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, kontroluje poziom glukozy i ma wiele innych pozytywnych dla zdrowia cech – kurkuma jest nie do przecenienia.
Spróbuj wypić ciepłe mleko z kurkumą przed snem lub dodać je do porannej kawy. Smak będzie naprawdę interesujący, zwłaszcza jeśli dodamy cynamonu. Kurkumy można używać także do zup, curry, grillowanych grzybów, a nawet lodów.

6. Ryż z kalafiora

Kiedy moja koleżanka, który nie znosi kalafiora, spróbowała „kalafiorowego ryżu”, nie poczuła różnicy między zwykłym ryżem. Oczywiście, nie powiedziałam jej, co je, zanim nie przełknęła pokaźnej łyżki tego specjału. Zaszokowana przyznała, że danie było naprawdę smaczne i sycące. W ryżu kalafiorowym uwielbiam to, że smakuje dobrze dosłownie z wszystkim, ma o połowę mniej kalorii niż zwykły ryż, jest od niego zdrowszy i co może was zdziwić – sycący. Szczególnie polecam spróbować go z parmezanem i pomidorami. Coś wspaniałego!

7. Owsianka z cukinią

Jest to wzbogacona wersja zwykłej nocnej owsianki (gdy ziarna nasiąkają mlekiem, sokiem lub wodą przez całą noc). Ten pomysł na zastosowanie cukinii został zaczerpnięty z przepisów na cukiniowe chlebki i muffinki, aby na jeszcze jeden sposób wykorzystać unikatowy smak i właściwości tego warzywa. Cukinia dodaje niewiele kalorii i węglowodanów, zatem można zjeść jej więcej bez martwienia się o dietę.

8. Kiełki

W sieci możesz znaleźć mnóstwo przepisów na sałatki z kiełkami, hummus z kiełkami lub chleb z kiełków i ziaren. Upewnij się, że używasz kiełków organicznych i bez GMO). W przeciwnym wypadku ryzykujemy utratę wielu wartościowych związków.
Miniony rok zapamiętam jako pełen zdrowych trendów w żywieniu. Makaron z cukinii, awokado z jajkami, wspaniałe desery z matchą czy delikatny smak złotego mleka zdobyły światowe uznanie i popularność. Miejmy nadzieję, że moda na zdrowe jedzenie już nigdy nie minie, a trendy w zdrowym odżywianiu będą się rozwijać i ewoluować. Dajcie znać w komentarzach, co sądzicie o modzie na zdrowe odżywianie i jakie są wasze ulubione zdrowe dania!

 

Tagi: moda na zdrowe jedzenie; najmodniejsze trendy w zdrowym odżywianiu