Kiedy większość z nas słyszy słowo „mąka”, zwykle łączy je z pszenicą, tymczasem obecnie mamy dostęp do wielu zdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Mąka migdałowa nie jest najzdrowszą alternatywą, jako że ma pewne negatywne aspekty. Przede wszystkim jest dość kaloryczna, ale mimo to jest zdrowa, wilgotna i smaczna. Mąka migdałowa może być blanszowana i nieblanszowana. Blanszowana mąka migdałowa jest znacznie zdrowsza i lepsza niż nieblanszowana, dlatego też nie należy po prostu łapać w sklepie pierwszej mąki migdałowej, jaką zobaczysz, ale najpierw uważnie przeczytać etykietę. Mąkę migdałową oczywiście można również przygotować sobie samemu w domu. O tym jak ją zrobić, piszę na końcu.
Blanszowana mąka migdałowa ma niską zawartość węglowodanów i cukrów, wysoką błonnika i białka i jest bezglutenowa. Jest także wspaniałym źródłem żelaza, magnezu, ryboflawiny, potasu, witaminy E oraz wapnia. Bez względu na to, czy jesteś na diecie, czy też próbujesz rozwinąć nawyki zdrowego odżywiania się, możesz chcieć włączyć mąkę migdałową do planu posiłków.

 

Mąka migdałowa

Dlaczego warto ją spożywać?

 

1. Jest bezglutenowa

W odróżnieniu od innych typów mąki, mąka migdałowa jest dobra dla osób z nadwrażliwością na gluten i dla tych, którzy pilnują swojego indeksu glikemicznego. Ja gotuję i piekę z użyciem blanszowanej mąki migdałowej już od dłuższego czasu i uwielbiam tę zdrową alternatywę dla mąki pszennej. Blanszowana mąka migdałowa różni się w zależności od marki. Próbowałem kupnej mąki migdałowej, ale polecam zrobienie własnej.

 

2. Ma dużą zawartość makroskładników

Blanszowana mąka migdałowa ma niewiarygodnie dużą zawartość makroskładników. Jest idealnym źródłem węglowodanów, białka i tłuszczu. ¼ filiżanki wypełnionej blanszowaną mąką migdałową dostarcza około 4. 6 grama węglowodanów, 5. 2 grama białek i 3 gramy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla mózgu. Białka odgrywają istotną rolę w zdrowym wzroście komórek. Wielonienasycone tłuszcze dostarczają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są dobre dla serca i mózgu oraz mogą pomagać zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi.

 

3. Jest bogata w witaminy i minerały

Blanszowana mąka migdałowa jest przepełniona istotnymi witaminami i minerałami. Są to między innymi witamina E, żelazo, magnez, wapń i potas. Witamina E jest potężnym antyoksydantem, który zapobiega uszkodzeniom komórek i obniża ryzyko chorób serca i zawału. Wapń jest istotny dla kości i zębów, natomiast potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Oczywiście nie oznacza to, że wszystko, czego potrzebujesz, to mąka migdałowa, ale na pewno warto wiedzieć, co “wkładamy” do naszego organizmu.

 

4. Dobrze się łączy z innymi zdrowymi składnikami

Mąka migdałowa świetnie łączy się w innymi zdrowymi  pokarmami takimi jak owoce, warzywa, jajka, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, dania z dodatkiem siemienia lnianego, agawy, miodu, kukurydzy, fasoli. Trochę blanszowanej mąki migdałowej możesz dodać do naleśników, muffinek i innych wypieków zamiast typowej mąki pszennej. Chleb z mąki migdałowej jest również zdrowy.

 

5. Możesz samodzielnie zrobić mąkę migdałową

Jak już wspomniałam wcześniej, mąkę migdałową robię obecnie sama. To nie zabiera wiele czasu ani wysiłku, a tym sposobem wiesz, że używasz naprawdę zdrowego składnika do twoich naleśników czy muffinek. Włóż zblanszowane migdały do młynka do kawy i miel, aż otrzymasz mąkę. Aby zblanszować surowe migdały, włóż je do miski i zalej gorącą wodą. Pozostaw na chwilę. Przełóż je na durszlak i spłucz zimną wodą. Pozwól zblanszowanym migdałom wyschnąć i zmiel je na mąkę.
Mąka migdałowa może być świetnym dodatkiem do twoich potraw. Jest doskonała zarówno do gotowania jak i pieczenia. Mąka migdałowa jest łatwo dostępna, wysoce odżywcza, łatwa w użyciu i niesamowicie smaczna. Niektóre marki są stosunkowo drogie, ale myślę, że ten produkt jest wart swej ceny. Jeżeli cena jest dla ciebie zbyt wysoka, możesz zrobić własną mąkę migdałową – to zajmuje jedynie kilka minut. Jeśli używasz do gotowania i pieczenia jakiegoś innego typu mąki, daj mi o tym znać w komentarzach. Spróbuję, przetestuję i podzielę się moimi doświadczeniami również z tobą.