Prozdrowotne właściwości ziemniaków

Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach bardzo często, a dla wielu z nas są jednym z podstawowych składników diety. Ziemniaki to tak ważny dodatek do naszego menu, że wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z ich niezwykłych właściwości. A przecież dieta każdego z nas sporo zyskuje dzięki tym popularnym warzywom. Jakimi właściwościami mogą nas zaskoczyć „zwykłe” ziemniaki? Dlaczego nasza dieta powinna możliwie jak najczęściej uwzględniać ich obecność?

Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety. Solanina, która w nich występuje po przygotowaniu ziemniaków do spożycia, czyli po prostu po ich ugotowaniu, zmienia się szybko w naturalny lek. To dzięki niej ziemniaki mogą skutecznie wspierać nasze zdrowie, stając się czymś więcej, niż tylko sycącym dodatkiem do większości posiłków. Solanina sprawia, że te niedoceniane warzywa stają się skutecznym lekiem rozkurczowym, dzięki czemu mogą poprawić stan zdrowia tych osób, które cierpią z powodu schorzeń związanych z jelitami oraz wrzodami. Ziemniaki są też cennym dodatkiem do diety dla tych, którzy walczą ze stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka i jelit. Dieta z ziemniakami w roli głównej może pomagać ponadto w walce z uciążliwymi zaparciami, które mogą stać się przyczyną wielu dalszych problemów ze zdrowiem.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszne krokiety ziemniaczane. Można jeść je same lub jako dodatek do obiadu, na przykład zamiast ryżu czy ziemniaków. Moje dzieciaki uwielbiają jeść je z ketchupem lub sosem jogurtowym.

 

 

Krokiety ziemniaczane z warzywami

Przepis

Składniki (dla 2 osób)

Puree

– 750g ziemniaków

– 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego

– 2 łyżeczki oleju kokosowego

– 3/4 łyżeczki soli

 

Warzywa

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 starta marchewka

– ćwiartka czerwonej cebuli

– odrobina szczypiorku

– 2 duże pieczarki

– 1/3 szklanki szpinaku

– 1/3 szklanki brokułów

– opcjonalnie: kawałek czerwonej papryki

– 2-3 łyżeczki oleju kokosowego

– szczypta soli

 

Panierka

– 1/2 szklanki mąki

– 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego

– 2 łyżki skrob kukurydzianej

– szczypta soli

– 1.5 szklanki bułki tartej

krokiety ziemniaczane przepis

 

 

Przygotowanie

1. Puree

Ugotuj ziemniaki na miękko. Odlej wodę i poduś je dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj mleko, olej kokosowy i sól.

 

2. Warzywa

Rozgrzej olej w dość dużym rondelku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i resztę warzyw. Wszystkie powinny być drobno pokrojone. Duś przez chwilę pod przykryciem, a na koniec dodaj posiekany szpinak i szczypiorek. Dopraw solą. Gotowe warzywa wymieszaj z puree i odstaw do wystudzenia.

 

3. Formowanie i panierowanie krokietów

Odmierzaj łyżkę purre, formuj w kulkę, a następnie spłaszczaj i układaj na papierze do pieczenia. Powinno ci wyjść jakieś 14-18 krokietów. Włóż je na chwilę do lodówki lub jeżeli zależy ci na czasie – do zamrażalnika. Chodzi o to, aby stały się bardziej zwarte i łatwej było je panierować.

Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej mleko wymieszane ze skrobią kukurydzianą, a do trzeciej bułkę tartą. Każdy krokiecik obtaczaj najpierw w mące, następne zamaczaj w mleku i na koniec obtocz go w bułce tartej.

 

4. Smażenie lub pieczenie

Krokiety możesz smażyć na oleju z dwóch stron tak jak kotlety lub upiec w piekarniku. Druga opcja będzie oczywiście dużo zdrowsza. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza jeżeli jest bez termoobiegu. Jeśli ma termoobieg, to wystarczy 180 stopni. Rozłóż krokiety na papierze do pieczenia i piecz przez 10 minut, a następnie odwróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 5-10 minut. Pod koniec pieczenia bardzo uważaj, żeby się zanadto nie przypiekły.

przepis na krokiety ziemniaczane

krokiety ziemniaczane

Smacznego! Jeżeli zdecydujecie się przyrządzić krokiety ziemniaczane z warzywami, to koniecznie dajcie znać, jak wam smakowały!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz