Nie od dziś wiadomo, że warto pić koktajle. Są one szybkim i łatwym sposobem, aby dostarczyć organizmowi porcję owoców i warzyw. Przez poranne zabieganie rzadko kiedy mamy czas, by zjeść zdrowy i zbilansowany posiłek. Koktajl z bananów i szpinaku może być dla nas szybkim śniadaniem, które dostarczy nam energii na cały dzień pracy. Taki zielony koktajl zawiera dużą dawkę błonnika będącego istotnym elementem diety. Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, uniknąć zaparć i obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bardzo dobrą alternatywą dla słodyczy. Pozwala zapanować nad apetytem i zmniejsza chęć na cukry proste. Zamiast pączka, sięgnij po przepyszny owocowo-warzywny koktajl, będący bogatym źródłem witamin i minerałów. Twój organizm będzie ci wdzięczny. Koktajl dostarczy ci przeciwutleniaczy, czyli naturalnych substancji chroniących nasze komórki. Zapobiegają one wielu chorobom i chronią przed starzeniem się. Pijąc regularnie koktajl z bananów i szpinaku niskim kosztem możemy poprawić swoje zdrowie.
Koktajl z bananów i szpinaku z nasionami chia i cynamonem
Koktajl ze szpinakiem, bananem, nasionami chia i cynamonem to jeden z moich ulubionych :-)
Przepis:
Szklankę wody, 2-3 banany, garść liści szpinaku, łyżeczkę nasion chia oraz odrobinę cynamonu (mielonego) wrzucamy do blendera kielichowego. Włączamy blender na kilkanaście sekund i gotowe!
Banany
Banany zawierają witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich zarówno składników mineralnych (fosforu, wapnia, magnezu i potasu), jak i błonnika. W jednej sztuce znajduje się aż 358 mg potasu. Obniża on ciśnienie tętnicze. Zaleca się więc włączenie ich do diety o niskiej zawartości sodu. Banany przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu. Zmniejszają również ryzyko nowotworu nerki lub okrężnicy. Zrobiono test wśród kilku kobiet i te, które spożywały regularnie banany, miały większą odporność na ową chorobę. Do koktajlu najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałego banana, ponieważ zapobiega on powstawaniu wrzodów jak i wzdęć oraz niestrawności.
Szpinak
Zarówno dzieci, jak i dorośli powinni spożywać go regularnie. Regularne spożywanie szpinaku pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej, zmniejsza ryzyko chorób i reguluje odkładanie się tłuszczów w organizmie. Zawiera dużą ilość żelaza, dlatego też anemicy powinni włączyć go do swojej diety. Stanowi bogactwo witaminy E, K, C, B1, B2, B6 i wapnia oraz karotenu i manganu. Opóźnia procesy utraty pamięci i chroni przed chorobą Parkinsona. Ma niską kaloryczność, więc powinien być jak najczęściej jedzony przez osoby z nadwagą. Ponadto wspomaga leczenie chorób trzustki i zaparć.
Nasiona chia
Nasiona chia są bogate w wapń, błonnik, przeciwutleniacze oraz białka i kwasy Omega-3. Duża zawartość błonnika powoduje, iż nasiona spowalniają wchłanianie cukrów prostych i węglowodanów. Spora zawartość wapnia wzmacnia układ kostny. Leptyna sprawia, że poprawiają przemianę materii. Poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry. Spożywanie nasion chia uzupełnia niedobory witamin i minerałów w organizmie.
Cynamon
Cynamon doda nam energii i witalności. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii, a przede wszystkim nadaje koktajlowi niepowtarzalnego smaku i aromatu.
oj ja jakoś za szpinakiem nie jestem… chyba że z fetą :-p
Ja niestety nie znoszę szpinaku, ale zastępuję do jarmużem. Podobno nawet jest zdrowszy niż szpinak.
Jarmuż smaczniejszy, to fakt :-P Czytałam niedawno, że jarmuż jest jedna z najzdrowszych roślin :-)
Uwielbiam połączenie banana i szpinaku :)
Takie koktajle to samo zdrowie.
Pozdrawiam,
DaisyLine