Antybiotyki z apteki zazwyczaj szybko i efektywnie radzą sobie z większością chorób, jednakże prawda jest taka, że jednocześnie sieją one pewne spustoszenie w organizmie, zubażają twoją naturalną mikroflorę jelitową i na dłuższą metę osłabiają naturalną odporność. W wielu przypadkach nie musisz natomiast tak od razu po nie sięgać, bo z powodzeniem zastąpisz je naturalnym jedzeniem na przeziębienie. Co jeść w chorobie? Na pewno czosnek, cebulę, ale też i kilka innych produktów, których zapewne nie podejrzewałbyś o korzystne działanie terapeutyczne.

Czekolada

Dobra wiadomość jest taka, że chorobę pomoże zwalczyć… zwykła czekolada! No może nie taka zupełnie zwykła, bo najlepsza będzie ta gorzka, a już zupełnie najlepsza ta o maksymalnej możliwej zawartości miazgi kakaowej – od 95% do 100%. Przekonaj się do intensywnego smaku kakao lub skosztuj go w wersji rozpuszczonej na bananie dodanym do porannej owsianki, by wraz z mocną gorzką czekoladą wprowadzić do organizmu termobrominę, która według naukowców jest jednym z najsilniejszych związków na kaszel oraz inne problemy związane z górnymi drogami oddechowymi.

Owoce

Z owoców wybieraj natomiast głównie drobne owoce jagodowe. To właśnie w malinach, jagodach, borówkach i porzeczkach masz najwięcej bezcennych antyoksydantów, dzięki którym stany zapalne same zaczną znikać albo przynajmniej ulegną wyraźnemu złagodzeniu. Drobne owoce jagodowe to doskonałe jedzenie na przeziębienie, które w przypadku choroby powinieneś na stałe włączyć do swojego dziennego jadłospisu. Do porannej owsianki dorzuć solidną garść jagód, a na deser po obiedzie zjedz sobie kubek borówek amerykańskich lub malin. Zimą i jesienią korzystaj z owoców mrożonych, które o tych porach roku mają więcej witamin i dobrych składników odżywczych od owoców „świeżych”, które zanim dotrą do naszego kraju, muszą przetrwać długie dni w transporcie, przed czym są oczywiście zabezpieczane przy użyciu różnych chemikaliów.

Co jeść na przeziębienie?

Na pewno gorzką czekoladę i owoce jagodowe, a ponadto duże ilości warzyw, owoce cytrusowe, różnego rodzaju orzechy (zwłaszcza orzechy brazylisjkie bogate w cynk) i tłuste ryby morskie, które są najlepszym dostawcą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z napojów wybieraj natomiast zwykłą wodę, świeżo wyciskane soki i zieloną herbatę. W zielonej herbacie masz akurat wiele antyoksydantów, które z uwagi na swoje naturalne pochodzenie działają dużo lepiej od większości aptecznych multiwitamin. Koniecznie przeczytaj też wpis o naturalnych antybiotykach na przeziębienie.