Życie we współczesnym świecie staje się coraz trudniejsze. Wszechobecny stres i pośpiech nie sprzyjają dobrym nawykom żywieniowym i przyczyniają się do powstawania wielu, niezwykle groźnych chorób. Warto więc znaleźć czas na przynajmniej jeden posiłek, który będzie „witaminową bombą” dla naszego organizmu. Z pomocą przyjdzie nam smoothie, czyli (zazwyczaj) chłodny i gęsty napój powstały ze zmiksowanych owoców, lodu i przeróżnych dodatków. W ostatnich latach zyskał on niezwykłą popularność. Jest łatwy do przygotowania i niezwykle smaczny, a przy tym zapewnia organizmowi niezbędną dawkę witamin i cały wachlarz składników mineralnych.

 

Jak zrobić smoothie?

Smoothie można przygotować w niezliczonej gamie smaków. Zmieniając owoce i dodatki można dostosować go do indywidualnych gustów, każdego z domowników. Do napoju można dodać miodu, jogurtu, mleka czy syropów o dowolnych smakach.

 

Jakiego sprzętu użyć?

Do przyrządzania tego typu napojów niezbędny będzie odpowiedni sprzęt. Najprostszym i najtańszym z nich jest zwykły blender ręczny, popularnie zwany „żyrafą”. Aby przygotować napój za pomocą blendera, należy wrzucić wszystkie owoce oraz pokruszony lód do wysokiego i wąskiego naczynia (najczęściej znajduje się ono w zestawie ze sprzętem, którego używamy), a następnie, na wysokich obrotach zmiksować całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nieco droższym sprzętem, do przygotowania tego typu posiłku, jest blender kielichowy. Pozwala ona na łatwe kruszenie lodu, można więc wrzucić wszystkie składniki jednocześnie, wraz z lodem w kostkach i nie martwiąc się o spalenie silnika, czy połamanie ostrzy tnących, zmiksować całość na gładką masę. Ja do zrobienia smoothie zawsze używam blendera kielichowego.
Istnieją również specjalne urządzenia przeznaczone wyłącznie do robienia smoothie. Wrzuca się do nich pokrojone owoce, wraz z lodem i dowolnymi dodatkami, a następnie włącza urządzenie. Po zmiksowaniu wszystkiego odkręca się kielich, który jest jednocześnie kubkiem na nasz napój i bez przelewania do innego naczynia, można się delektować doskonałym smakiem. Kubek można również zabezpieczyć, dołączoną do zestawu przykrywką i zabrać ze sobą na trening czy do pracy.

 

Z czego przygotowywać koktajle?

Przepisów na smoothie są tysiące. Owoce do jego przygotowania powinno dobierać się sezonowo, zgodnie z porami roku. Na przykład w miesiącach wakacyjnych, watro sięgać po truskawki, banany, poziomki, jagody, maliny, czereśnie, jabłka, gruszki, wiśnie czy porzeczki. W zimie najsmaczniejsze będą owoce cytrusowe z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i kremowym awokado. W chłodniejsze dni warto również wzbogacić napój o natkę pietruszki, zawierającą mnóstwo witaminy C. Pomoże to w podniesieniu odporności i pozwoli na uniknięcie przeziębienia lub szybszy powrót do zdrowia, jeśli już zdarzy się nam zachorować.

Jeśli smoothie jest zbyt gęste i nie można go łatwo pić, wystarczy rozcieńczyć je nieco sokiem owocowym (najlepiej świeżo wyciskanym), mlekiem, mlekiem sojowym, migdałowym, ryżowym, jogurtem naturalnym lub odrobiną wody. W przypadku gdy nasz napój jest zbyt kwaśny możemy go dosłodzić. Należy jednak pamiętać, żeby nie używać białego cukru. Lepiej zastąpić go miodem, brązowym cukrem, melasą z trzciny cukrowej czy naturalnym słodzikiem, takim jak na przykład ksylitol czy stewia. Będzie wówczas wystarczająco słodki, a jednocześnie nie straci swych dobroczynnych właściwości dla organizmu i nie będzie dostarczał pustych kalorii. Do zbyt kwaśnego smoothie możesz dodać 2-3 daktyle. Są słodkie jak cukier, a przy tym dużo zdrowsze.

 

Kiedy pić smoothie?

Smoothie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia i jednocześnie chcą dbać o linię. Zastąpienie nim śniadania sprawi, że organizm dostanie dawkę witamin i minerałów niezbędnych do sprawnego funkcjonowania, a jednocześnie zapewni uczucie sytości aż do kolejnego posiłku i nie dostarczy zbyt wielu kalorii. Jest to również idealne śniadanie do pracy. Wystarczy przelać je do szczelnego kubka termicznego, szejkera lub nawet zwykłego słoika i wypić w czasie przerwy na lunch. Dzięki temu można uniknąć podjadania w pracy niezdrowych przekąsek czy fast foodów.
Napoje tego typu są doskonałe dla rodziców, którzy mają dzieci – niejadki. W smoothie można bowiem przemycić do diety nie tylko owoce, ale również warzywa. Zmiksowanie banana z awokado, miodem i natką pietruszki czy liśćmi młodego szpinaku lub jarmużu, sprawi, że otrzymamy cudownie kremowy i bardzo słodki napój, w soczystym zielonym kolorze. Dzieci z pewnością skuszą się na tak nietypowy posiłek, a rodzice będą wiedzieli, że dostarczyli im niezbędną dawkę witamin.

 

Podsumowując – picie smoothie niesie ze sobą same korzyści. Jest przepyszne, bo można je dopasować do własnego gustu kulinarnego. Syci na długo, a nie dostarcza przy tym zbędnych, pustych kalorii. Pozwala na przemycenie do diety dziecka nielubianych składników. Gasi pragnienie w ciepłe dni, a w zimne rozgrzewa (dzięki odpowiednim dodatkom). Łatwo je przygotować w domowym zaciszu przy użyciu sprzętów, które posiada większość gospodyń. Jest to doskonały posiłek do pracy, szkoły czy po treningu. Sprawia, że możemy dbać o linię, a jednocześnie być najedzonym. Nie rujnuje naszego portfela, gdyż można je przyrządzić z tanich, sezonowych owoców.

Skoro picie koktajli ma same zalety, to już od dzisiaj warto zacząć pić je codziennie!