Mimo że kalendarzowa wiosna rozpoczyna już za moment, to sezon infekcji nadal trwa w najlepsze. Dlatego właśnie teraz warto zadbać o siebie i swoją odporność. Hitem ostatnich remediów na przeziębienia, ale i wzmocnienie odporności, jest kurkuma. Ten złoty proszek kryje w sobie ogromne bogactwo wszelkich właściwości wspierających nasze organizmy. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. To absolutny fenomen na rynku suplementów naturalnych. Kurkumę zmieloną i sypką najlepiej zażywać jako dodatek do koktajli lub jako przyprawę do wszelkiego rodzaju dań. Znakomicie sprawdza się też jako pasta. Wtedy można ją zjadać regularnie z łyżeczki lub dodawać do złotego mleka.

Przepis na pastę z kurkumy

Pasta z kurkumy nie jest trudna do przygotowania.

Potrzebujemy: ½ szklanki wody, 2-3 łyżki kurkumy w proszku, sporą szczyptę mielonego czarnego pieprzu i odrobinę sproszkowanego imbiru.

Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej kurkumę, imbir i pieprz. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 8 minut. W tym czasie mikstura będzie gęstnieć, więc należy mieszać, aby się nie przypaliła. Gotowa pasta z kurkumy jest gęsta, ale nie za bardzo. Sami musimy zdecydować o jej konsystencji. Jeśli jest za rzadka, to dodajemy kurkumy, jeśli za gęsta, to wlewamy odrobinę wody. W każdym razie powinna dać się łatwo przełożyć do słoika. Miksturę zakręcamy szczelnie i wkładamy do lodówki.

Średni okres przechowywania to około 2-3 tygodni. Można dodać to niej jeszcze około ½ łyżeczki oleju lnianego lub kokosowego, ale to już zależy od naszych preferencji.

Podobno jogini, którzy codziennie piją mleko roślinne z kurkumą, dożywają długich lat w zdrowiu. Odznaczają się też niezwykłą sprawnością ruchową, nawet w podeszłym wieku. Kurkuma to naturalny dar natury. I skoro ma aż tyle dobrego w sobie, to aż żal nie skorzystać z przepisu powyżej i nie wypróbować tego na sobie.