Myślisz, że twoja lodówka to tylko jedno duże pudełko równomiernie zimnego powietrza? Skąd! Temperatura w średniej lodówce zmienia się od przodu do tyłu, od dołu do góry i wszędzie pomiędzy. Z tego powodu umieszczanie produktów spożywczych w urządzeniu jest o wiele ważniejsze, niż może się wydawać.

Choć może wydawać się, że czas spędzony na organizowaniu lodówki zepsuje twój dzień, w rzeczywistości uczyni ją bardziej przyjazną dla użytkownika, łatwiejszą do czyszczenia i bezpieczniejszą dla żywności. Sprawdź, w jaki sposób warto uporządkować produkty w lodówce.

 

Jak uporządkować produkty w lodówce

 

Na drzwiach

Te małe pojemniki po wewnętrznej stronie drzwi lodówki są wygodne, ale nie utrzymują stałej temperatury, więc zdecydowanie powstrzymaj się od umieszczania w nich łatwo psującej się żywności, takiej jak jajka lub mleko. Zarezerwuj to miejsce na przyprawy, salsę, sosy do sałatek i inne produkty, które są bogate w konserwanty, a zatem wahania temperatur nie będą miały na nie wpływu. Na drzwiach możesz też trzymać pasteryzowane soki, napoje gazowane i wina.

 

Na najwyższych półkach

Obszar ten nie jest tak zimny, jak spód lodówki, więc zachowaj go dla potraw, które nie potrzebują wyjątkowo chłodnych temperatur. Specjaliści od restauracji powiedzą ci, że standardem branżowym jest przechowywanie potraw gotowych do spożycia lub już ugotowanych (takich jak resztki i ciasta) na najwyższej półce. Przechowywanie ich wysoko zapobiega również zanieczyszczeniu tych przedmiotów przez mięso lub inne ociekające produkty, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność.

 

Na środkowych półkach

Jest to najbardziej chłodzona część lodówki, więc umieść tutaj jajka. Napoje i wstępnie przygotowane potrawy również możesz trzymać na środkowej półce, jeśli zabraknie ci miejsca na górze.

 

Na dolnych półkach

Tylna część dolnej półki jest zazwyczaj najzimniejszym miejscem w lodówce, dlatego przechowuj tam łatwo psujące się produkty mleczne. Nigdy nie przechowuj tutaj produktów o wysokiej zawartości wody, takich jak niektóre owoce lub warzywa, ponieważ woda w nich może zamarznąć i skutecznie je zniszczyć!

 

W szufladach

W szufladach na dole lodówki najlepiej jest trzymać warzywa oraz mięso – oczywiście koniecznie w oddzielnych szufladach. Zazwyczaj warzywa potrzebują bardziej wilgotnego środowiska niż owoce. Dolna szuflada będzie idealna do przechowywania surowego mięsa, owoców morza i drobiu, nie tylko dlatego, że znajduje się na dnie (a zatem w bardzo zimnej części lodówki), ale także dlatego, że chroni soki mięsne przed potencjalnym zanieczyszczeniem krzyżowym innych produktów spożywczych.

Jeśli szuflada nie jest dostępna, zamknij mięso w workach lub włóż je do własnego plastikowego pojemnika na dolnej półce z tyłu. Nigdy nie stawiaj mięsa na wierzchu, ponieważ grozi to kapaniem. Wiele lodówek wyposażonych jest w długą, wąską szufladę przeznaczoną do serów, wędlin i tym podobnych.