Dziesięć pysznych faktów o czekoladzie

 

1. Kakao, oprócz tego, że jest cennym źródłem magnezu istotnego dla prawidłowej pracy mięśni i budowy mocnych kości, znajduje się na szczycie listy produktów z największą ilością przeciwutleniaczy (chronią nas one między innymi przed nowotworami i chorobami serca, a także spowalniają proces starzenia się organizmu).

2. Czekolada rozpływająca się w ustach powoduje podobne reakcje w mózgu co pocałunek. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że kakao zawiera fenyloetyloaminę, czyli hormon, który powoduje zakochanie się albo tak zwaną euforię biegacza. Hormon ten jest jednak szybko rozkładany przez enzym MAO i do mózgu dotrzeć może tylko jego minimalna część. Być może jednak jest w stanie przedostać się przez błony śluzowe jamy ustnej bezpośrednio do krwi i stąd ten efekt. Aby poznać dokładny mechanizm jej działania, potrzeba jeszcze wielu badań.

3. W ciągu roku na świecie produkuje się 3 miliony ton kakao. Oryginalnie kakaowiec pochodzi z Ameryki Południowej, ale dzisiaj 70% jego światowych plantacji znajduje się w Afryce.

4. Szacuje się, że 40% wszystkich migdałów na Ziemii trafia do wyrobów czekoladowych.

5. Czekolada (szczególnie gorzka, ze względu na wysoką zawartość kakao) jest świetnym afrodyzjakiem. Włoskie badania pokazały, że kobiety, które regularnie jedzą jej małe ilości, w ankietach określają swoje życie seksualne jako bardziej satysfakcjonujące, niż kobiety stroniące od tego przysmaku.

6. Ziarna kakaowca zawierają ponad 400 różnych związków chemicznych odpowiedzialnych za swój smak i aromat.

7. Krajem, w którym spożywa się najwięcej czekolady jest Szwajcaria, gdyż roczne spożycie tego przysmaku wynosi ponad 10 kg na osobę.

8. Ludzie, którzy cierpią na depresję, jedzą aż 55% więcej czekolady niż „przeciętne” osoby. Nie oznacza to jednak, że kakaowy rarytas powoduje tę chorobę. Po prostu po czekoladę częściej sięgamy w smutku.

9. Badania wykazały, że osoby, które przed testami wypiły koktajl owocowy z dużą ilością kakao, doświadczyły znacznej poprawy pamięci i koncentracji, a także miały lepszą zdolność rozwiązywania problemów. Kakao poprawia również ostrość widzenia, co może się przydać kierowcom.

10. Mieszkańcy USA wydają w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc aż 500 milionów dolarów na słodycze, z czego 70% to wyroby czekoladowe. Szacuje się, że zostaje wtedy sprzedane 32 miliony kilogramów czekolady (dla porównania – na tydzień przed walentynkami sprzedaje się jej „tylko” 21 milionów kilogramów).