Czasami mam wrażenie, że śliwki są w naszym kraju trochę niedoceniane. Najczęściej robimy z nich kompoty, dodajemy je do ciasta, ale chyba tak naprawdę niewiele osób zajada się surowymi śliwkami, a takie są przecież najzdrowsze. Być może jest tak dlatego, że nie do końca wiemy, jak bardzo zdrowe i wartościowe są śliwki. W ciągu ostatnich 2-3 tygodni miałam możliwość jedzenia sporych ilości śliwek i na pewno będę jeść je nadal dopóki nie znikną ze straganów z warzywami i owocami. Śliwki występują różnych kolorach i rozmiarach, można się nimi zajadać późnym latem i wczesną jesienią, a poniżej wypisałam niektóre z ich wspaniałych właściwości i gorąco zachęcam Cię do przeczytania.

 

Dlaczego warto jeść śliwki?

1. Zapobiegają uszkodzeniu komórek

Podobnie jak truskawki, maliny, wiśnie, rabarbar i winogrono, śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów. Obfite są w antocyjany, które chronią komórki przed uszkodzeniem, zapobiegając poważnym chorobom (w tym nawet rakowi) oraz przedwczesnemu starzeniu się.  Być może po spożyciu zaledwie kilku śliwek, możesz nieod czuć ich wpływu na swoje zdrowie, ale zapewniam, że już wtedy antocyjany zaczynają wykonywać swoją pracę, abyś mógł cieszyć się dłuższym życiem.

 

2. Zapobiegają chorobom serca

Śliwki są szczególnie polecane osobom, które mają problemy z sercem, ponieważ są bogate w potas (jedna świeża śliwka zawiera około 113 mg), który pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi i zwalnia lub zapobiegania chorobom serca i udarom mózgu. Jeżeli więc chorujesz na serce lub ktoś z Twojej rodziny miał problemy z sercem i możesz być obciążony genetycznie, to powinieneś jeść ich jak najwięcej, dopóki jest na nie sezon.

 

3. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

Praktycznie każde z warzyw i owoców pomaga zapobiec różnym typom nowotworów. Dzięki swojej wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, śliwki chronią przed rakiem płuc i rakiem jamy ustnej. Mimo że nie istnieją żadne magiczne lekarstwa, które zwalczają lub zapobiegają rakowi, można ryzyko zachorowania skutecznie zminimalizować. Włączenie śliwek do codziennej diety umożliwi Ci korzystanie wszystkich dobrodziejstw tego owocu w walce z rakiem.

 

4. Są zdrowe dla oczu

Częste jedzenie marchwi jest skutecznym sposobem na poprawę zdrowia oczu, jednak niekorzystnie wpływa na stan, a dokładnie na kolor uzębienia. W czasie sezonu na śliwki można więc marchew zastąpić właśnie śliwkami. Śliwki są miękkimi, smacznymi i zdrowymi owocami, które są bogate w witaminę A – jedną z najważniejszych witamin dla zdrowych oczu i dobrego wzroku. Śliwki zawierają również zeaksantynę, która chroni siatkówkę przed szkodliwym promieniowaniem UV.

 

5. Kontrolują poziom cukru we krwi

Śliwki są owocami o niskim indeksie glikemicznym, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy. Poziom cukru we krwi pomagają kontrolować zarówno świeże jak i suszone śliwki. Suszone jednak jedz z umiarem, zwłaszcza jeśli masz problemy z nadwagą lub skłonność do tycia, ponieważ są bardzo słodkie i zawierają sporo kalorii.

 

6. Zapobiegają zaparciom

Zarówno świeże jak i suszone śliwki pomagają w zapobieganiu i łagodzeniu zaparć dzięki zawartości błonnika. Dodaj kilka suszonych śliwek do jogurtu, musli lub płatków owsianych, bądź zjedz je świeże, aby zachować swoje jelita w dobrej kondycji. Jeśli jednak masz przewlekłe zaparcia, nie polegaj tylko na śliwkach – udaj się do lekarza jak najszybciej, bo może tto być oznaką jakiejś choroby.
Bardzo żałuję, że sezon na śliwki dobiega już końca. Mrożone śliwki też są zdrowe, ale nie mam wystarczająco dużo miejsca w mojej lodówce, żeby zamrozić większą ich ilość, więc póki co korzystam z ich dobrodziejstw do oporu.

Dodając do swojego planu odżywiania owoce bogate w przeciwutleniacze, takie jak na przykład właśnie śliwki, będziesz mieć pewność, że masz zdrowy jadłospis przez cały rok! Śliwki wpływają dobrze na skórę, metabolizm i kości. Jedzenie śliwek regularnie może również pomóc w zapobieganiu zmarszczkom i przedwczesnemu starzeniu się.
Istnieje wiele różnych sposobów wykorzystania śliwek w diecie. Od koktajli do ciast. To do Ciebie zależy jak je spożyjesz. W wielu krajach ludzie robią dżemy śliwkowe, aby wzbogacać system immunologiczny w okresie zimowym. Może warto wypróbować również ten sposób? Gdy będziesz w sklepie następnym razem, nie zostawiaj śliwek na półce. A może Ty znasz jakieś ciekawe fakty o śliwkach i inne powody dla których warto jeść śliwki?