Spośród dostępnych owoców, mango jest jednym z najbardziej odżywczych, więc jedzenie go na co dzień pomoże ci pozostać zdrową. Dzięki wysokiej zawartości witamin, mango może pomóc w pokonaniu wielu poważnych problemów zdrowotnych. Owoc ten wspomaga pracę serca, wątroby, mózgu, układu trawiennego, skóry i oczu oraz redukuje ryzyko rozwinięcia się raka. To prawda, że nie należy do najtańszych owoców. Koszt jednego średniej wielkości mango to około 7-9 złotych. Mimo dość wysokiej ceny wiele osób spożywa mango regularnie, bo nie dość, że jest bardzo zdrowe, to na dodatek ma przepyszny smak. Sprawdź poniżej, jakie korzyści zdrowotne możesz zyskać jedząc je regularnie.

 

Dlaczego warto jeść mango?

 

1. Poprawia sprawność mózgu

Mango zawiera witaminę B6, która odgrywa ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu mózgu i formowaniu mózgowych neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry nastrój i właściwy sen. Jest także dobrym źródłem glutaminy, która pomaga pobudzić pamięć i poprawić koncentrację. Owoc ten jest więc idealny dla ludzi kreatywnych, którzy chcą na co dzień używać pełnego potencjału drzemiącego w ich umysłach.

 

2. Zyskaj nieskazitelną skórę

Mango jest pełne potężnych antyoksydantów, minerałów oraz witamin A, C i E, które są doskonałe dla twojej skóry. Jeśli nie masz ochoty na jedzenie mango ani picie soku, nałóż starte mango zmieszane z jogurtem na twarz, zostaw na 15 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą. Możesz też użyć plasterków mango. Upewnij się, że mango, z którego chcesz zrobić maseczkę jest dojrzałe.

 

3. Nawadnia wątrobę

Mango jest bogate w silne antyoksydanty, które pomagają w czyszczeniu wątroby ze szkodliwych toksyn. Regularne jedzenie mango okazało się sposobem na zapobieganie zaburzeniom wątroby, ochronę komórek wątroby przed uszkodzeniami i zmniejszenie ryzyka raka wątroby. Brzmi jak idelany powód, by zaczynać dzień szklanką koktajlu z dodatkiem mango.

 

4. Podnieś odporność

Jak wspomniałam wyżej, mango jest doskonałym źródłem witaminy A oraz witaminy C, które chronią ciało przed szkodliwą działalnością wolnych rodników i poprawiają system odpornościowy. Dodawaj mango do koktajli owocowych i sałatek, aby walczyć z infekcjami w sposób naturalny, bez sięgania po lekarstwa. Mango jako przekąska to także świetny sposób na dostarczenie sobie dodatkowej energii.

 

6. Zapobiega udarom słonecznym

Zmieszaj świeży sok z mango z wodą i kostkami lodu, aby stworzyć chłodny napój na lato, który nawodni twoje ciało i zapobiegnie udarowi słonecznemu. Ze względu na zawartość wody, mango gasi pragnienie i uśmierza bóle głowy spowodowany zbyt długim przebywaniem na słońcu.

 

7. Obniża poziom cholesterolu

Mango jest bogate w błonnik i pektynę, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości potasu mango może również pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.

 

8. Jest bardzo zdrowe dla systemu trawiennego

Jedzenie jednego mango dziennie zaopatruje twoje ciało w 20-30% wymaganego dziennego spożycia błonnika. Ponadto pomaga zapobiec przenikaniu toksyn do organizmu, a także usuwać szkodliwe substancje z organizmu. Zapobiega niedoborowi potasu, który może prowadzić do zaparć i zachwiania równowagi płynów w ciele.
Jeśli jeszcze nie jesz mango, rozważ dodanie go do swojego tygodniowego jadłospisu. Jest wiele sposobów na spożywanie mango – od koktajli i lodów po sałatki i serniki. Ja uwielbiam dodawać go do sushi oraz pić w koktajlach, a latem przygotowuję z niego naturalny sorbet bez dodatku cukru. Kupując mango wybieraj te owoce, które są miękkie, ale sprężyste i  mają jędrną, niepomarszczoną skórkę. Unikaj twardych, zielonych owoców mango. Powinny być zarumienione lub żółtawe.

 

Przeczytaj również:

Dlaczego warto jeść papaję?

Dlaczego warto jeść daktyle?

dlaczego warto jeść mango, zalety spożywania mango