Nic nie smakuje latem lepiej, niż garść świeżo zerwanych z krzaka malin. Maliny nie dość, że są przepyszne,, to na dodatek ich regularne jedzenie przynosi fenomenalne korzyści dla organizmu człowieka. Mają one bardzo dużo błonnika, zawierają przeciwutleniacze i witaminy. Te małe, słodkie owoce są doskonałym źródłem kwasu elagowego, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Kwas ten zwalcza wolne rodniki, a tym samym hamuje wzrost komórek nowotworowych, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Ponadto maliny są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo, niacynę, ryboflawinę, miedź, potas i magnez oraz antyoksydanty takie jak pelargonidin i antocyjany, które również bardzo korzystnie wpływają na wzrok i pamięć. Nic więc dziwnego, że są uważane za jedne z najzdrowszych letnich owoców.

 

Dlaczego warto jeść maliny?

1. Maliny poprawiają wzrok

Maliny są idealnym środkiem wspomagającym leczenie i zapobiegającym w bardzo dużym stopniu zwyrodnieniu żółtej plamki oka. Choroba ta jest bardzo poważna, gdyż może w konsekwencji prowadzić do utraty wzroku. Jedząc 2-3 garście malin każdego dnia, można w znacznym stopniu zapobiec wystąpieniu tej choroby. Jak jeść maliny? Doskonale smakują same, ale pyszne są także w połączeniu z płatkami owsianymi, jako mrożony smoothie, dodatek do sałatki owocowej czy deseru.

 

2. Maliny są idealne na kobiece przypadłości

Maliny jako lekarstwo na kobiece przypadłości są znane od stuleci. By poprawić kondycję zdrowotną kobiecego układu rozrodczego stosowano napar z liści malin. Obecnie wielu lekarzy ginekologów zaleca kobietom spożywać maliny. Te słodkie owoce pomagają zmniejszyć obfitą menstruację, łagodzą nudności, na które cierpią kobiety w ciąży. Doskonale wpływają na układ krwionośny i zapobiegają krwotokom oraz działają przeciwbólowo. Należy jednak pamiętać, że idealne są tylko świeże owoce i napar z prawdziwych liści – zielonych lub suszonych, herbatki malinowe ze sztucznymi dodatkami mogą szkodzić kobietom w ciąży.

 

3. Wspomagają walkę z nowotworami

Również mężczyźni powinni regularnie zjadać kilka garść malin. Dzięki nim zmniejszą ryzyko zachorowania na raka, na przykład prostaty. Kwas elagowy oraz antyoksydanty zawarte w malinach pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, które mają wpływ na pojawienie się i rozrost komórek nowotworowych. Jedząc regularnie maliny można zapobiec pojawieniu się raka. Jeśli istnieje taka możliwość, to dlaczego jej nie wykorzystać? Przecież maliny są przepyszne!

 

4. Malinowe serum przeciwzmarszczkowe

Żadna kobieta nie lubi zmarszczek. Ale kremy przeciwzmarszczkowe nie zawsze są tak skuteczne, jak byśmy tego chciały. Ich działanie warto wspomóc naturalnymi składnikami. Jednym z nich są właśnie maliny. Dodając maliny do codziennej diety, zapobiegasz zmarszczkom, a zmniejszasz je robiąc sobie malinową maseczkę na twarzy dwa razy w tygodniu. Warto wypróbować świetny i prosty przepis na domową maseczkę – weź płatki owsiane i wymieszaj z malinami, miodem, dodaj jogurt. Papkę nałóż na twarz i spłucz po 15 – 20 minutach. Nie trzyj twarzy. Możesz także wymieszać maliny z samym jogurtem. Malinowy jogurt pozostaw na twarzy przez 10 do 15 minut. Maseczkę spłucz najpierw ciepłą, a potem zimną wodą. Twoja skóra będzie promieniała świeżością i gładkością. Potem możesz zastosować krem nawilżający.

 

5. Wspomagają odporność

Jesienią, zimą i wiosną nasz system odpornościowy jest słabszy. Dlatego już latem należy mu pomóc. Jedz więc jak najwięcej owoców i warzyw, które latem są najbardziej świeże i naturalne oraz bardzo tanie. Maliny mają wysoką zawartość witaminy C, która ma niesamowite właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Jedząc maliny będziesz silniejszy, zdrowszy, pełen energii i na pewno nie będzie Ci straszny katar ani inne choroby. Wiem, że nie każdy lubi maliny, ale jednak warto je zjadać choćby jako dodatek do sałatek, jogurtów, a nawet do wody. Każdy sposób jest dobry, by korzystać z ich cudownych właściwości prozdrowotnych.

 

6. Chcesz schudnąć – jedz maliny!

Pewnie znasz diety i sposoby, by skutecznie schudnąć i utrzymać wagę, ale na pewno nie wiesz, że maliny są doskonałym środkiem odchudzającym. Większość dietetyków niestety pomija te owoce, ponieważ nie są świadomi tego, że maliny działają jako środek odchudzający. Maliny są wspaniałym źródłem błonnika oraz manganu. Dlaczego błonnik i mangan są tak ważne przy odchudzaniu? Otóż mangan spala tłuszcz przyspieszając metabolizm, błonnik natomiast spowalnia proces trawienia. Dzięki tym dwóm składnikom nie będziesz czuła się aż tak głodna i szybciej schudniesz.

 

Jedz więc jak najwięcej malin, dopóki są jeszcze dostępne! Są ekologiczne, tanie i bardzo zdrowe, dlatego warto je jeść codziennie. Pomyśl o tym, czy nie zachować ich smaku na dłużej i nie zamrozić na zimę? Co sądzisz o malinach? Czy według Ciebie to prawda, że są obecnie trochę niedoceniane?