Sezon na jabłka w pełni, wypadałoby więc napisać, dlaczego warto jeść ich jak najwięcej. Czerwone, zielone czy żółte, każdego dnia powinieneś jeść jabłko, a najlepiej kilka, żeby być zdrowym i szczęśliwym. Pamiętaj o przysłowiu “Kto jabłka zjada, lekarz go nie bada”. Jest to prawda. Jabłka mają mnóstw cennych witamin i minerałów, a także dużo błonnika. Są pyszne, tanie i łatwo je włączyć do naszej diety. Nie koniecznie trzeba jeść jabłka na surowo, bo opcji jest cale mnóstwo. Do wyboru mamy chipsy jabłkowe (czyli po prostu suszone plasterki jabłka), szarlotkę, koktajl, jabłka karmelizowane, sok jabłkowy lub pieczone jabłka. Poniżej znajdziesz kilka ważnych powodów, aby codziennie jeść codziennie co najmniej jedno jabłko.

 

Dlaczego warto jeść jabłka:

 

1. Jabłka zawierają silne przeciwutleniacze

Chociaż większość owoców i warzyw zawiera antyoksydanty, jabłka są bogate w jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy – kwercetynę, która pomaga zwalczać wolne rodniki, wzmocnić układ odpornościowy i zapobiegać różnego rodzaju chorobom. Jedz jabłka rano, dodawaj je do porannego koktajlu, zjedz jako przekąskę w czasie lunchu lub przed snem. Jeśli jesteś wielkim fanem chipsów (jak ja), ale starasz się jeść zdrowo, zastanów się nad chipsami z jabłek. Są zdrowe i smaczne i są świetna przekąska zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

 

2. Jabłka pomagają zachować zdrowe oczy

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, jabłka pomagają zachować zdrowe oczy, jeśli jemy co najmniej jedno jabłko każdego dnia. Jabłka mogą zapobiec nawet tak poważnej chorobie oczu jak zaćma. Liczne badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają owoce bogate w przeciwutleniacze, takie jak jabłka, są mniej narażeni na rozwój zaćmy. Jeśli będziesz jadł co najmniej jedno jabłko dziennie masz szansę nigdy nie mieć do czynienia z zaćmą.

 

3. Jabłka są bogate w błonnik

Jabłka są doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować układ trawienny i utrzymuje jelita w zdrowiu. Błonnik może również pomóc kontrolować głód i zachować uczucie sytości na dłużej, co oznacza, że jedno jabłko jest idealną niskokaloryczną przekąską między posiłkami. Ponadto błonnik zawarty w jabłkach może pomóc obniżyć poziom cholesterolu oraz zapobiega biegunkom i zaparciom.

 

4. Jabłka pomagają w detoksykacji wątroby

Jabłka są również dobre dla wątroby. Wiele osób mówi o diecie detoksykacyjnej, ale nigdy nie należy próbować żadnej z nich bez konsultacji z lekarzem. Jeżeli nie masz ochoty na drastyczną zmianę diety, możesz zacząć od jedzenia jednego jabłka dziennie. Kiedy wątroba jest zdrowa, to jest w stanie usuwać szkodliwe toksyny z organizmu, bez tak żadnych detoksykacyjnych leków i napojów. Myślę, że to dobry powód, aby dodać jabłko na przykład do porannego koktajlu.

 

5. Jabłka pomagają zachować zdrowe serce

Jedną z najlepszych korzyści z jedzenia jabłek każdego dnia jest to, że pomagają zachować zdrowe serce. Jak już wspomniałam wcześniej, błonnik który jest w jabłkach, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto jabłka mogą pomóc w zapobieganiu gromadzenia się złogów związków tłuszczowych w tętnicach, co obniża ryzyko zawału serca. Czy wiesz, że choroba serca jest największym zabójcą kobiet?

 

6. Jabłka zwiększają wytrzymałość

Jeśli chcesz zwiększyć swoją wytrzymałość, spróbuj jeść jabłko przed treningiem. Chodzi o to, że jabłko pomaga uczynić tlen bardziej dostępnym dla płuc, co pomaga w treningach i może je wydłużyć. Więc następnym razem kiedy trafisz na siłownię, nie zapomnij zjeść jabłko lub wypić koktajl jabłkowy. Wynik może cię zaskoczyć!

 

7. Jabłka pomagają schudnąć

Czy słyszeliście kiedyś, że na diecie powinno się jeść mini posiłki? Jabłko jest jednym z tych mini posiłków. który bez wyrzutów sumienia możesz jeść o każdej porze dnia, jeśli próbujesz zrzucić wagę. Jabłka są niskokaloryczne, a pomagają stłumić apetyt. Kiedy czujesz się głodny, zamiast sięgać po batonika lub chipsy, schrup jabłko i czerp wszystkie korzyści z tego płynące.

 

Osobiście jestem ogromną fanką jabłek i moje dzieciaki również. Używam jabłek do koktajli, soków, sałatek owocowych, ciast i czasami je piekę. Zazwyczaj kupuję czerwone jabłka, a jakie są twoje ulubione jabłka?  Czy jesz jabłko każdego dnia?