Daktyle to lepkie, słodkie owoce, które są smaczne i mają dużą ilość składników odżywczych. Uważa się, że popularność daktyli wywodzi się ze starożytnego Egiptu, gdzie były używane do wyrobu wina. Następnie owoce te rozprzestrzenił się wokół tego regionu i stał się tak popularny, że były spożywane jako przystawka, danie główne i deser. Daktyle zapewniają zastrzyk energii. Zawierają wapń, aminokwasy, żelazo i witaminy.

 

Dlaczego warto jeść daktyle?

 

1. Poprawa kondycji kości

Kto nie chciałby mieć mocnych kości? Mocne kości, które chronią narządy wewnętrzne są niezbędne, aby organizm działał prawidłowo i mają kluczowe znaczenie, aby na starość uniknąć chorób takich jak osteoporoza. Wykonywanie pewnych ćwiczeń pomaga zwiększyć gęstość kości i siłę, ale dzięki spożywaniu niektórych pokarmów można dokonać tego samego. Daktyle mają dużo wapnia, żelaza i innych ważnych minerałów i witamin, takich jak selen, mangan, miedź, magnez, które są niezbędne dla mocnych kości. Tak więc, jeśli chcesz mieć silne, zdrowe kości pamiętaj, aby codziennie zjeść kilka daktyli.

 

2. Poprawa wyglądu skóry

Daktyle są doskonałym źródłem zarówno witaminy C jak i D. Przyczyniają się one do poprawy elastyczności skóry, ale również czynią skórę gładszą i bardziej odporną na działanie czynników pogarszających jej wygląd. Daktyle posiadają ponadto właściwości przeciwstarzeniowe, które zapobiegają utlenianiu wolnych rodników. Oznacza to, że jedząc je regularnie, możesz wyglądać młodziej. Która z nas nie chciałaby mieć ładniejszej skóry dzięki naturalnym metodom? Unikanie kosztów drogich produktów do pielęgnacji skóry jest duża oszczędnością.

 

3. Zapobiega zapaleniom

Jak wspomniano wcześniej, daktyle mają dużą ilość minerałów i witamin. Jednym z nich jest magnez. Badania wykazały, że różne wskaźniki zapalne zmniejszają się, gdy dostarczamy sobie odpowiednią ilość magnezu. Oznacza to, że zwiększone spożycia magnezu może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak zapalenie stawów, choroba Alzheimera, a nawet poprawić stan układu sercowo-naczyniowego.

 

4. Poprawa trawienia

Daktyle zawierają zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne włókna. 100g daktyli zawiera około 7 g błonnika, co stanowi jedną czwartą dziennego zapotrzebowania. Dzięki spożywaniu daktyli utrzymujemy w dobrej formie jelito grube i oczyszczamy przewód pokarmowy. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika zmniejsza ryzyko chorób, takich jak rak jelita grubego, a nawet zapobiega powstawaniu hemoroidów.

 

5. Poprawa zdrowia serca

Daktyle są bogate w przeciwutleniacze. Pomagają one zmniejszyć szkodliwe działanie wolnych rodników. Zapobiegają utlenianiu złego cholesterolu w krwiobiegu. Zły cholesterolu, czyli LDL który jest odpowiedzialny za wiele chorób związanych z sercem. Badania wykazały, że daktyle spożywane regularnie, zapobiegają stwardnieniu tętnic. Są one jednym z najlepszych źródeł potasu, który pomaga odciążyć mięśnie serca i obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

 

Jak widać wyraźnie, daktyle mogą mieć duży wpływ na poprawę naszego zdrowia. Są one również smaczne i są lepsze niż większość “zdrowej żywności”. Ponieważ daktyle są dość uniwersalne, włączenie ich do codziennej diety jest łatwe. Można zanurzyć je w szklance mleka, wrzucić do sałatki lub smoothie albo jeść na surowo. Niezależnie od sposobu podania, pamiętaj aby zjeść dzienną dawkę tego cudownego owocu. Pamiętaj przy tym, że daktyle, podobnie jak większość suszonych owoców, mają dość dużo kalorii. Zamiast jednak z nich rezygnować, spróbuj zastąpić nimi swoje ulubione słodycze. Zapewniam cię, że naprawdę warto!