Sezon na arbuzy w pełni, warto więc napisać kilka słów o tym, dlaczego warto jeść ich jak najwięcej. Arbuz jest jednym z najbardziej popularnych i najpyszniejszych owoców letnich. Posiada małą ilość kalorii (46 kalorii w filiżance) oraz wysoką zawartość witaminy A i C (dostarcza 17 procent dziennego zapotrzebowania witaminy A oraz 20 procent witaminy C). Arbuz jest ponadto bogaty w błonnik pokarmowy i potas. Jeśli chcesz dowiedzieć się kilku fascynujących faktów na temat arbuza, przeczytaj poniższą listę.

 

Dlaczego warto jeść arbuza?

 

1. Arbuz podnosi sprawność mózgu

Arbuz może zwiększyć sprawność twojego mózgu. Dzieje się tak, ponieważ jest on świetnym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna dla działania podstawowych funkcji mózgu. Ponadto zawartość procentowa wody w tym pysznym owocu, jest podobna do zawartości wody w mózgu.

 

2. Świetnie nawadnia

Arbuz zawiera bardzo dużą ilość wody. Badania USDA pokazały, że arbuz składa się w 91, 5 procenta z wody, co oznacza, że owoc ten może zapewnić ci odpowiednie nawodnienie przez cały dzień. Spożywanie arbuza lub picie soku z niego, jest jednym z najpyszniejszych sposobów na odpowiednie nawodnienie w upalny dzień.

 

3. Odmładza

Filiżanka arbuza zawiera półtora raza więcej likopenu, niż duży świeży pomidor. Likopen jest silnym antyoksydantem, który pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami, które je uszkadzają. Poza tym poprawia wydolność układu odpornościowego. Zostało również udowodnione, że ten silny antyoksydant zmniejsza ryzyko wystąpienia raka.

 

4. Żółty arbuz

Arbuz występuje w różnych odmianach. Istnieje taki, który nie jest w środku różowy. Jeśli masz ochotę na spróbowanie czegoś nowego, powinieneś wypróbować żółtego Crimsona. Ta żółta odmiana arbuza ma słodki miodowy smak, który na pewno polubisz. Problemem może być natomiast sam zakup żółtego arbuza. Z wierzchu wygląda prawie identycznie jak inne odmiany tego owocu, ale nie jest aż tak popularny jak odmiana  czerwona.

 

5. Poprawia wzrok

Arbuz zawiera mnóstwo witaminy A, której wpływ na wzrok jest bardzo korzystny. Pomaga zwiększyć siłę wzroku oraz chroni oczy przed różnego rodzaju infekcjami. Spożycie 100 gramów arbuza dziennie sprawi, że twoje oczy pozostaną zdrowe, a twój wzrok wyraźny.

 

6. Sok z arbuza potrafi zmniejszać dolegliwości bólowe mięśni

Liczne badania dowodzą, że sok z arbuza powoduje zmniejszenie dolegliwości bólowych mięśni, zatem jest świetnym napojem po intensywnym wysiłku fizycznym. Powodem tego jest fakt, że arbuz jest jednym z najlepszych źródeł cytruliny, która wspomaga funkcje tętnicze i zmniejsza ciśnienie krwi. Jeśli cierpisz na bóle mięśni, powinieneś pić sok z arbuza. Polecam jednak najpierw skonsultować się ze swoim lekarzem, żeby upewnić się, że to nic poważnego.

 

7. Pomaga schudnąć

Jedzenie arbuza jest pysznym i oszczędnym sposobem na oczyszczenie organizmu i utratę kilku zbędnych kilogramów. Jak już wyżej wspomniałem, arbuz ma mało kalorii i dużą zawartość wody, a to z kolei pomaga w utracie wagi. Stanowi on świetną bazę dla domowej roboty koktajli i idealną przekąskę pomiędzy posiłkami, ponieważ dostarcza organizmowi mnóstwo wody i minerałów.

 

8. Chroni przed promieniowaniem UV

Arbuz zawiera duże stężenie likopenu, karotenoidowego pigmentu, który znany jest z silnych właściwości antyoksydacyjnych. Likopen pomaga chronić Cię przed promieniami UV, oparzeniami słonecznymi i rakiem skóry. Wydaje mi się, że jest to ważny powód, dla którego latem należy wprowadzić arbuza do codziennej diety.

 

Arbuz jest niesamowitym owocem, który może się poszczycić mnóstwem korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Dodawaj arbuza do swoich letnich sałatek i koktajli, rób z niego sok, szejki. Lato jest idealnym czasem, żeby cieszyć się tym smacznym i zdrowym owocem. Jaki jest twój ulubiony sposób na zjedzenie arbuza?